Alkoholen på intåg igen

Slaget mot spice är vunnet, nu fokuserar man på att minska ungdomarnas alkoholanvändande. VT har träffat ungdomar, fältare och polis på Mejeriet i Västervik för att få deras syn på saken.

Samtal. Karolin Ahrens, Marcus Wettersten, Robert Karlsson och Samuel Bishop diskuterade hur det står till med Västerviks ungdom.

Samtal. Karolin Ahrens, Marcus Wettersten, Robert Karlsson och Samuel Bishop diskuterade hur det står till med Västerviks ungdom.

Foto: Bengt Faleij

Mejeriet2015-12-01 10:00

I förra veckan gästades Mejeriet av personal från socialtjänsten och polisen. Fiket på Mejeriet var välbesökt. Det var två poliser, Samuel Bishop och Robert Karlsson, och två fältare – Marcus Wettersten och Karolina Ahrens. Fältarna tycker att det är viktigt att möta ungdomarna i vardagen, inte bara i skarpa lägen när något redan gått över styr och det är kris och kaos i tillvaron.

Polisen försöker också vara ute bland ungdomarna så mycket som möjligt även om de uttalade ungdomspolistjänsterna, som Samuel Bishop och Tommy Ankarman tidigare haft, har försvunnit.

Polis och fältare, verkar överens när VT möter dem på Mejeriet. I dag finns det inga tydliga och alarmerande hot mot Västerviks ungdomar. Generellt går missbruket ner och Spice är inte längre ett lika stort bekymmer.

Men det dyker ständigt upp nya hot, som kan förändra bilden snabbt och radikalt.

– I dag ser vi alkoholen som det största problemet, säger Samuel Bishop.

En del ungdomar gör sin alkoholdebut tidigt – redan i 12–13 årsåldern. De berusar sig ofta på smuggelsprit. Den tycks vara lätt att komma över. Det intygar ett par unga flickor på en direkt fråga från Samuel Bishop.

– Köper ni den via Facebook? undrar han.

– Nej, för fan – där finns ju ni, svarar en av de unga flickorna.

Samtidigt som samtalen runt bordet fortsätter kring alkohol så påpekar såväl polis som fältare att många ungdomar på gymnasiet avstår helt från alkohol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!