Stockholmskocken Daniel Engellau, med rötter i Västervik, hade en gedigen meritlista redan innan han deltog i Köksmästarna. Han har bland annat kommit tvåa i Årets Kock.
Tvåa blev han även denna gång – och en lite besviken sådan.
– Tja, vad ska jag säga. Jag hade velat ta hem vinsten. Han är duktig, Daniel Müller, men jag borde ha kammat hem det.
I Köksmästarna har 13 professionella kockar tävlat om vem som kan göra de godaste versionerna av Sveriges vanligaste maträtter. Detta under tidspress.
– Det var snabba puckar under finalen. Vi var vid olika stationer och fick olika råvaror som vi skulle sätta ihop till fem olika rätter under tre timmars matlagning.
Vilken rätt blev du mest stolt över?
– Mest stolt är jag över lammet, jag kände att den blev väldigt bra, särskilt med den goda skysåsen till.
Vad tyckte du om att delta i programmet?
– Det var väldigt roligt. Jag visste väldigt lite om vad jag gav mig in på inför tävlingen, men det var roligt att träffa så många härliga kockar. Det blev väldigt intensivt under inspelningstiden, och det har blivit mycket uppmärksamhet kring den.
Daniel Engellau tycker inte att han är någon tävlingsmänniska generellt sett – med ett stort undantag när det gäller matlagning. Där älskar han tävlingsmomentet.
– Det är skoj att mäta sig mot andra kockar. Går det bra så ger det en stor tillfredsställelse, och annars knyter man näven i fickan och kommer igen.