Samarbete ska lägga balkanmat på svenskens tallrik

Han har kallats kockarnas Zlatan, en beskrivning han inte verkar alldeles missnöjd med. Under måndagen och tisdagen besökte Edin Dzemat – vd och kock på restaurangen Linnéa art i Göteborg – Zlatan Golalic, ägare till Plivit Trade, för att diskutera framtida samarbeten.

Multikulturell mat på svenska tallrikar. Det är framtiden tror Tomislav Majic, Zlatan Golalic, Dragana Kusoffsky Maksimovic (alla på Plivit Trade) och Edin Dzemat.

Multikulturell mat på svenska tallrikar. Det är framtiden tror Tomislav Majic, Zlatan Golalic, Dragana Kusoffsky Maksimovic (alla på Plivit Trade) och Edin Dzemat.

Foto: Anders Steiner

Mat2014-03-25 13:56

Det är dags för mer Balkanmat på den svenska tallriken. Det är alla församlade överens om. Det ska bland annat ske genom ett nystartat samarbete mellan den framgångrika, tillika medlem i Svenska kocklandslaget, vd:n och kocken Edin Dzemat som till vardags arbetar på Linnéa art i Göteborg. Han är nu i Västervik för att påbörja ett samarbete med Västerviksföretaget Plivit Trade, som är den största grossisten av "balkanmat" i Sverige.

Samarbetet ska först utmynna i ett recepthäfte som ska lyfta bosnisk mat ända upp på det svenska matbordet. Det är dags, anser man.

– Min erfarenhet säger mig att svensken är nyfiken på utländsk mat. Vi har snabbt anammat Italien och Frankrike, bland annat, för att göra det till en del av den svenska matkulturen, säger Edin Dzemat.

Tajmingen är perfekt menar Zlatan Golalic, vd för Plivit Trade. Det är dags att lyfta blicken menar han.

– Det är dags för mer balkan. Vår matkultur har länge varit i skymundan men det finns så mycket som är bra. Balkan har under många år varit förknippat med tråkigheter, krig och elände, men det börjar bli en ändring på det. Målet är att bli en del av den svenska matkulturen.

Det är bland annat här som Edin Dzemat kommer in. Han har bland annat arbetat på Noma i Köpenhamn, världens bästa restaurang flera år i rad. Där lyftes de nordiska smakerna högt.

– Jag är inte riktigt färdig med den inriktningen men jag har börjat intressera mig för mitt arv, min ursprungliga kultur. Det är ett steg tillbaka istället för framåt, kan man säga.

Läs mer om samarbetet i onsdagens tidning!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om