Under perioden mars till september 2013 har livsmedelsinspektörerna i Kalmar- och Gotlands län gjort en gemensam ansträngning för att kontrollera vad som egentligen läggs på tallriken när vi beställer mat på restaurang. Frågan hamnar under den så kallade redligheten för livsmedel.
155 livsmedelsverksamheter besöktes. 62 av dessa hade en eller flera avvikelser inom redlighetsområdet.
I undersökningen har man fokuserat på mat som har någon form av skyddad beteckning, exempelvis parmesanost och serranoskinka.
Resultaten är blandade men det går att konstatera att flera produkter ofta byts ut mot billigare varor. Så är ofta fallet med den så populära fetaosten som i 28 av 80 undersökta verksamheter bytts ut mot "salladsost", en produkt som innehåller komjölk istället för get- och fårmjölk. Fetaost är också en produkt som har skyddad ursprungsbetäckning.
Anna Heidesjö är en av de inspektörer som undersökt Västerviks kommun. Hon berättar att verksamheterna här ligger på ungefär samma nivå som i övriga länet.
– Det är inte några större skillnader jämfört med hur det ser ut i länet, det finns brister här också, säger hon.
Läs hela artikeln i tidningen!