– Det fungerar väldigt bra, jag är lite förvånad nästan. Det säger Mikael Sandberg som är ansvarig för satsningen. För han kallar det en satsning på kvalitén.
– I förlängningen finns det så klart en förhoppning om att spara pengar genom kortare vårdtider men det ligger nog i framtiden.
På avdelning tre arbetar Eva W Andersson sedan tre veckor tillbaka. Hon har tidigare arbetat som kock på fängelset i Västervik men provar nu på vården istället. Hon säger att det efter introduktionen fungerat bra.
– Jag har blivit så väl omhändertagen tycker jag. Det fungerar toppen, välkommen till den bästa utsikten i stan.
Hon visar på utsikten från åttonde våningen där dagrummet finns. Det är ljust och har en fin utsikt.
Eva W Andersson börjar sin dag med frukostbuffé och disk. Sedan beställer hon mat till kvällen, serverar lunch och sköter disken.
– Patienterna har tre rätter att välja mellan, en är vegetarisk.
Just nu är man två måltidsvärdar på de tio avdelningarna. Man byts av.
– Den respons jag har fått är väldigt positiv. Maten kommer i kantiner och vi lägger upp det fint på tallriken, den ser godare ut och smakar bra. Trivseln är viktigt och där kan vi bidra mycket.
På vårdavdelning ett är Emma Bäck biträdande chef. Hon är också nöjd med det nya arbetssättet.
– Det avlastar oss i vårdpersonalen, vi får mer tid över till det vi egentligen ska göra, tidigare tog kökssysslorna mycket tid, säger hon.
– Vi har ett bra samarbete och det blir bättre hela tiden, det har bara gått några veckor än så länge.
Hon menar också att många patienter äter bättre och kommer fortare upp ur sängarna.
– Målet och något vi redan märker är att man rör sig mer, man kommer ut hit och äter tillsammans om man kan. Det gör att man rör på sig allt mer.
Gun-Britt Carlsson sitter i dagrummet. Hon har opererat en höft och legat inne några dagar. Hon dricker nyponsoppa.
– Det är jättebra, det kan du skriva. Inte bara maten fungerar fint, den är jättegod. Jag beundrar all personal här, även vårdpersonalen.
På hennes avdelning arbetar Britta Wallin som måltidsvärd. Hon känner sig hemma redan.
– Det känns som att jag varit här länge redan. Det fungerar fint och här på avdelningen är det inte så mycket specialkost att hålla reda på, det är ganska enkelt med det går i ett hela tiden, dagarna går fort.