En mans kamp mot tillsatser

Det hade kunnat vara ett frälsningsmöte: ett starkt budskap, en engagerad talare och en trollbunden publik. Men det är Tommy Svensson som talar, och det handlar om tillsatser i mat.

Tommy Svensson hade med sig en hel rad exempel på mat som man skulle, respektive inte skulle, äta.

Tommy Svensson hade med sig en hel rad exempel på mat som man skulle, respektive inte skulle, äta.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Mat2014-03-06 16:04

Han har föreläst 20 gånger i Västervik och flera gånger i Gamleby, där han på torsdagen gästade folkhögskolans klimatvecka. Om en månad, den 9 april, kommer han till Gunnebo för att föreläsa på Folkets Hus där om hur man blir en kräsen konsument.

Innan han började föreläsa om tillsatser i mat för 20 år sedan, föreläste han om miljö, och det gör han fortfarande.

Hans intresse för tillsatser växte fram när han själv blev sjuk. Han drabbades av flera inflammationer och infektioner. Sedan fick dottern astma, som inte alls visade sig vara astma, utan allergi mot en tillsats, natriumglutamat.

Med en enorm energi, sprudlande humor och en strid ström av exempel lyfter Tommy Svensson fram det ena ämnet efter det andra, och viftar med en rad kända märken som vi ska undvika.

Lättmargariner är en sak han varnar för, på grund av tillsatserna. I stället tycker han att vi ska äta naturligt fett, som smör, som håller oss mätta.

Något som bekymrar honom mycket är den höga konsumtionen av energidrycker bland ungdomar.

– Det måste föräldrar se till att deras barn inte dricker.

Orsaken är de båda ämnena sukralos och taurin.

– De förstör levern.

Ett annat ämne som han tar upp till diskussion är karragenan, E 407, som man bland annat kan hitta i 36-procentig grädde.

Tommy Svensson tror att 70 procent av alla som får diagnosen IBS, överkänslig tarm, inte har det, utan att det är E 407 som är boven i dramat. Tar man bort det, blir de bra.

En annan allergi som Svensson berättar om är den mot syntetiskt framställd citronsyra, E 330. Han vet många med pollenallergi som sluppit symtom, när de uteslutit E 330 ur mat och dryck.

En man var allergisk mot gräs, björk och hund. Han hade stora besvär och fick äta medicin ständigt vår och höst. Tills han slutade med E 330.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om