Diskussionerna har varit många och långa. Flera uppmärksammade böcker har kommit under åren när det gäller tillsatser i maten. Är ämnena bra eller inte bra? Vad som är sant eller inte får ni själva avgöra. Fakta är att det finns tillsatser listade från E100 till E1521 av EU och det handlar om ungefär 500 ämnen som är tillåtna.
– Är ämnet godkänt är det heller inte farligt. Sen är det upp till konsumenten att avgöra vad man stoppar i sig. Det är en bra och intressant debatt som har kommit fram. Det är bra att tänka efter och skaffa sig information om vad livsmedlen innehåller, säger Lena Wallin, statsinspektör hos Livsmedelsverket.
David Appelgren från Norrköping startade oberoende Facebook-sidan Matfusket och han är övertygad om att i stort sett ingen av tillsatserna behövs av konsumenterna.
– Tillsatserna är till för producenterna. I grunden handlar det om att man vill tjäna pengar. Jag kan inte se att de fyller någon funktion. Eller det är i varje fall väldigt få som gör det till nytta för konsumenten, säger han.
En del forskare hävdar exempelvis att vissa tillsatser behövs för att undvika matförgiftning. Samtidigt frågar motståndarna varför det behövs så många tillsatser för att hindra sjukdomar? Helt klart är att jag som konsument känner mig förvirrad. Vem ska jag tro på? Myndigheten eller kritikerna?
– Vi håller koll på forskningen och visar det sig att det finns tillsatser som är skadliga så tar EU bort dessa. Det är självklart, säger Lena Wallin.
David Appelgren förstår att man som konsument kan känna sig förvirrad. Han tycker också att det är krångligt och svårt att läsa innehållsförteckningar.
– Men jag tycker ändå att man ska ta sig tid att läsa på. Ingen ifrågasätter att naturliga råvaror är bra. Ett bra förhållningssätt är att köpa varor med så kort innehållsförteckning som möjligt, säger han.
Livsmedelsverket vill inte ge konsumenterna några konkreta råd om hur de ska förhålla sig till tillsatserna. Men en bra konsument är en påläst konsument. David Appelgren tycker att vi ska söka efter ekologisk mat.
– Det är en bra början. Undvik godis och "butiksbakat" bröd. Fråga vad det är i varan. Sen håller jag med om att det är bra att vara påläst. Att veta vad tillsatserna sägs vara bra för. Jag tror att vi mår bättre utan alla tillsatser. Jag gör det och jag har fått massor av berättelser genom Facebook-sidan som säger samma sak, säger David Appelgren.
Behöver man vara rädd för tillsatser?
– Nej, det tycker jag inte. Vi håller koll på forskningen och det finns inget som säger att tillsatserna är skadliga, säger Lena Wallin från Livsmedelsverket.
– Jag vill inte att människor ska gå omkring och vara rädda. Men jag skulle vilja påstå att vi inte riktigt vet hur alla tillsatser påverkar oss. Kontrollerna av tillsatserna görs av industrin själv. Istället för att vara rädd kan du själv påverka vad du stoppar i dig. Det är bättre än att vara rädd. Läs vad som står och innehållsförteckningen och fråga i affären, säger David Appelgren.
Roland Klinga
roland.klinga@nt.se
011-200494