Välj rätt grönsaker

Ta en titt på dagens grönsaksdiskar. Här finns allt, eller åtminstone betydligt mer än det borde.  Det spelar ingen roll om det är sommar, höst eller vinter. Fullt sortiment, om möjligt året runt, är det som gäller. Och hur miljösmart är det?

Rotsaker är inte bara fiberrika och goda, de är också ett betydligt miljösmartare val än traditionella salladsgrönsaker. Foto: Dan Strandqvist

Rotsaker är inte bara fiberrika och goda, de är också ett betydligt miljösmartare val än traditionella salladsgrönsaker. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2008-10-10 13:31
Valfrihet kan beskrivas på många sätt. Valfrihet att välja bland det som är vettigt eller valfrihet att välja precis hur man vill. Det senare kostar mer än det smakar, var så säker. Extremt utbud av frukt och grönsaker är en energitjuv av stora mått. Ska sommargrönsaker närodlas året runt, ja då vill det till att värmepannan går för fullt så växthusen inte kyls ner. Att transportera dem från sina naturliga odlingsområden, inte sällan på andra sidan jordklotet, kräver massor av energi det också. Förr fanns salladsgrönsaker under säsong. Med höstkylan försvann tomater och salladsblad för att ge plats åt rotsaker. Grundsalladen under vintern var råkost, ofta rivna morötter, ibland med inslag av andra rivna rotsaker. Eller så åkte rotsakerna ner i grytan och serverades som kokta tillbehör eller mosade till rotmos eller rotsaksmos där även potatis, morötter och andra rotsaker kunde beredas plats. Fördelen med att gå över till i huvudsak rotsaker under vintern är att minska transporterna. Rotsaker kan, åtminstone rent teoretiskt, ligga i svalt men frostfritt i förråd på hemorten medan ömtåliga sommargrönsaker måste åka lastbil från södra eller mellersta Europa. Ur ett perspektiv där man börjar räkna kossornas fjärtar som miljöbelastning bör man också ta med grönsaksdiskens konsekvenser i beräkningen.Rotsaker kan serveras som nyttig och välkryddad grund för en skinkstek eller som plockmat till helgen med hemgjord pommes frites. Den senare är inte nyttig på något sätt, men oändligt mycket godare än den industrifriterade potatis vi köper fryst. Aktsamhet om miljön behöver ju inte innebära att vi ska äta hundraprocentigt sunt varje gång. Att dippa hemfriterad potatis och andra fint skurna rotsaker i timjansaioli är en lyx man kan unna sig någon gång ibland.
Recept
Chilirostade rotsaker och paprikasalsa
För 4 personer
ca 1 kg blandade rotsaker, exempelvis potatis, morot, rotselleri, kålrot, palsternacka, persiljerot eller majrova
2 gula lökar
1 purjolök
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 1/2 msk finhackad chili
3 msk finhackad timjan
salt och svartpeppar
Till salsan:
2 röda paprikor
2 dl tomatjuice
röd tabasco
1. Skala och skär rotsakerna i två centimeter stora tärningar. Skala och skär den gula löken i klyftor och purjolöken i bitar. Sprid ut grönsakerna i långpannan. Dela paprikorna i halvor, ta bort fästet och lägg dem överst.
2. Hacka vitlök, chilin och timjan. Blanda hacket med olja och häll över rotsakerna. Salta, peppra och rör om. Rosta allt i 250 graders ugn cirka 20 minuter.
3. Lägg paprikahalvorna i mixer och kör ihop med tomatjuice och tabasco. Värm blandningen lätt och bjud den till rotsakerna. Gott som det är men den som vill kompletterar med kött eller korv.

Varma och kalla rotsaker med timjansaioli
För 4 personer
7-8 potatisar
2-3 morötter
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 bit purjolök, nedre delen
friteringsolja
flingsalt
Till aiolin:
2 äggulor
2 dl mild olivolja
1 tsk vinäger
1 krm salt
1 tsk Dijonsenap
1 msk hett vatten
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad timjan
1. Skala rotsakerna. Skär potatisen i drygt centimettjocka strimlor. Övriga rotsaker strimlas betydligt finare.
2. Stoppa in de finstrimlade rotsakerna i ringar av purjolök. De är goda att dippa helt råa.
3. Vispa äggulorna med vinäger, salt och senap. Maskin underlättar. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i fin stråle under ständig vispning. Avsluta med en matsked varmt vatten. Pressa i vitlök samt tillsätt fint hackad timjan.
4. Hetta upp olja och fritera potatisen i omgångar. Räkna med 3 minuter per omgång i olja som är 165-170 grader. Höj värmen till 180 grader och ge potatisen ett nytt "dopp" i oljan innan den saltas och serveras som plockmat.

Köttgryta med rotsaker och porter
För 4 personer
600 g fransyska eller benfri högrev
100 g bacon
2 gula lökar
3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri
smör och rapsolja
1 flaska porteröl (33 cl)
1 1/2 msk konc. kalvfond
4 hela kryddnejlikor
2-3 kvistar timjan
1 lagerblad
4 msk gelé
maizena
sojakulör
persilja
1. Skär köttet i mindre bitar och strimla bacon. Skala och hacka de gula lökarna. Skala och skär morötter, palsternacka och rotselleri i bitar.
2. Bryn köttet med lika delar smör och rapsolja i rymlig gryta. Blanda ner bacon, lök och rotsaker. Fortsätt bryna någon minut. Slå på porteröl och vatten så det precis täcker. Tillsätt kalvfond och kryddor. Sjud grytan under lock i en knapp timme.
3. Red av grytan med maizena, färga lätt med sojakulör och smaka av med gelé och salt och peppar. Strö över hackad persilja och servera.

Rotsaksplättar på potatis, majrovor och svamp
För 4 personer
200 g potatis
200 g majrovor
1 dl purjolök
1 dl hackad svamp, gärna vild
1 msk hackad, färsk timjan
smör och rapsolja till stekning
1. Skala och riv potatis och majrovor grovt. Skölj och strimla purjolöken mycket fint. Hacka svamp och timjan. Krydda och blanda allt och krama samman till "bollar" som läggs i het stekpanna tillsammans med lika delar smör och rapsolja. Tryck till "bollarna" med stekspaden så den sjunker ihop till biffar. Efter någon minut vänds biffarna.
2. Servera biffarna med salladsgrönsaker och garnera med extra timjan. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!