Vi har allt mindre tid för att laga mat. Och vi lägger allt mindre tid tillsammans med vår familj. Det är dags att göra något åt båda delarna.
Söndagar är en bra dag. Då brukar alla vara lediga och det finns tid att hitta på något tillsammans.
Förr var söndagsmatinéer en fin biotradition. Och film är ju ett lysande alternativ som alla kan ha glädje av. I dag är det betydligt billigare att hyra en dvd än att gå på bio, särskilt om man är en familj med barn. Och så gott som alla ungar gillar film. Låt söndagsmatinén flytta hem i soffan.
Se det blott som en inspiration. Filmurvalet är oändligt och gör det till en kul familjegrej att hitta på rätter som anknyter till filmen.
Om man sedan väljer att äta i soffan eller vid matbordet får vara en förhandlingsbar sanitär samvetsfråga.
Trevlig söndagsmatiné!
Mia Gahne/TT Spektra
feature@ttspektra.se
Briepaj med rökt skinka
8 portioner, 90 minuter
Den här pajen är hämtad direkt ur filmen Waitress. Jag använde färdiga små pajskal som går att köpa frysta.
4 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (3 dl mjöl, 150 g smör + 1 msk kallt vatten)
cirka 25 g smör
1 msk olivolja
3 stora skivade lökar
salt
4 ägg
4 dl grädde, valfri fetthalt
1 stor pressad vitlökslyfta
175 g strimlad rökt skinka
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad bladpersilja
100 g brieost, tunt skivad
Förgrädda färdiga pajskal enligt instruktionerna på paketet, eller gör en vanlig pajdeg, klä en normalstor pajform och förgrädda cirka tio minuter.
Smält smöret med olivoljan i en stekpanna. Rör ned löken, tillsätt lite salt och stek på låg värme i 30 minuter eller till dess att löken är mjuk, gyllene och karamelliserad. Du kan behöva tillsätta lite mer smör under tiden. Rör om då och då. Låt svalna.
Vispa ägg och grädde i en stor skål, pressa i vitlök och låt stå en stund.
Fördela den stekta löken i det bakade pajskalet. Strö över skinkan och örterna, häll i äggblandningen och sprid ut brieosten överst.
Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills färgen blir fin och fyllningen stannat. Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Servera varm eller ljummen till en sallad.
Kärlekspaj med vit choklad, kardemumma och Baileys
6-8 portioner, 1 timme
Också denna hämtad ur Waitress. Även här kan man använda färdiga pajskal
2 färdiga små pajskal eller 1 sats pajdeg (se ovan + 2 msk socker)
2 dl vispgrädde
1/2 dl crème fraiche
2 msk Baileys likör
200 g hackad vit choklad
200 g hackad mörk choklad
25 g smör
1 1/2 tsk stötta hela kardemummakärnor
cirka 25 g minimarshmallows eller klippta stora
Förgrädda pajskalen.
Värm knappt hälften av grädden, crème fraichen och Baileys. Precis innan det börjar koka tillsätts den vita chokladen. Rör om i kastrullen tills chokladen har smält. Låt svalna lite.
I en annan kastrull smälter man den mörka chokladen med resten av grädden, smör och stött kardemumma. Låt svalna lite.
Klicka först ut lite av den vita krämen i pajskalet och sedan lite av den bruna däremellan. Klicka sedan ut den vita på den bruna och tvärtom. Gör cirklar och mönster i chokladen genom att använda en sticka. Toppa med marshmallows. Ställ i frysen tills den stelnar, utan att bli fryst. Servera med crème fraiche och rivet apelsinskal.