Trolla med julens matrester

Ta vara på julens rester. Det är snällt mot både miljön, plånboken och samvetet.Bjud in till mellandagarnas bästa restfest.

Gratäng är julens räddningsplanka. Här kan man slänga ner var som råkade bli över, till exempel skinka och brysselkål.
Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Gratäng är julens räddningsplanka. Här kan man slänga ner var som råkade bli över, till exempel skinka och brysselkål. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Mat & dryck2009-12-30 15:44

Likt nyvakna förvirrade höns börjar vi sakta komma till sans. Larmrapporterna tränger långsamt in. Vi kastar tydligen var fjärde matkasse som vi kånkar hem eller cirka 100 kilo fullt ätbar mat varje år. Mat som hade kunnat mätta många behövande munnar. Och butikerna kastar ännu mer. De får inte ge bort mat som blivit för gammal och slänger i stället mat för runt två miljarder per år.
Ska det vara så? För att citera Sverker Olofsson. Svar: nej.


Så varför inte börja med julmaten? Det är ju väldigt sällan, för att inte säga aldrig, den faktiskt tar slut på själva julafton. Det är ju lätt att vara efterklok och inse att man lagade alldeles för mycket av alldeles för många sorter. I år igen.
Men ge dig själv en klapp på axeln i stället. Se det som en utmaning att skrämma nytt liv i gårdagens julmat. Bestäm dig för att använda upp det du har i stället för att ta dig till affären.
Fast lite nyskapande kan förstås vara på sin plats. Att bara äta julmaten som den är har de flesta antagligen tröttnat på vid det här laget. Det gäller att plocka fram fantasin och stora kryddburken. Bjud in till anspråkslös restfest när du ändå är i farten.
När vi ändå är så förnuftiga gäller det att påpeka att man dock bör tänka på hygienen. Vissa varor är känsliga för att åka in och ut ur kylen och kan därmed orsaka ett jämrans elände. Dit hör till exempel sillsallad och ris à la malta. Har de stått framme för länge är det tyvärr bara soppåsen som gäller.

Fast det är inte bara maten som tål att tas till vara. Alla de där skålarna med fikon och dadlar och nötter! Ingen bryr sig ändå om dem. Men de är faktiskt som gjorda för skönaste jullovsfrukosten. Klipp sönder frukten, rosta nötterna och blanda hela härligheten i morgongröten eller müslin.
Clementiner, mandariner och apelsiner blir en fantastisk frukostjuice efter en dust med citruspressen. Är du ambitiös gör du en granita som i receptet härintill. Den är magisk, jag lovar.
Ett gott slut på ett gott år. Våga vägra kasta.
Mia Gahne/TT Spektra
mia.gahne@ttspektra.se


Recept

Baconlindade dadlar med mandel och rosmarin
4 portioner, 20 minuter

Förvandla julgodiset till mumsigt drinktilltugg.

12 dadlar
12 skållade mandlar
färsk rosmarin
6 skivor bacon
nymalen svartpeppar
tandpetare

Skär ett snitt i dadlarna och pilla ut kärnan. Stick ner en mandel i snittet tillsammans med en liten rosmarinkvist. Dela baconskivorna på hälften. Linda en baconskiva runt varje dadel. Dra några tag med pepparkvarnen runt.
Kör in i ugnen i 250 grader och stek i cirka 10 minuter eller tills de får fin färg. De kan behöva vändas någon gång under tiden.
Stick i en tandpetare och servera som drinktilltugg eller till den överblivna glöggen.
Om du vill kan du även fylla dem med feta eller getost.


Sillwrap
4 portioner, 15 minuter

Perfekt macka om man vill ta vara på det sista i sillburkarna.

1 dl hackad överbliven julsill, t ex löksill
2 kalla kokta potatisar
1 litet äpple
1/2 rödlök
2 dl strimlad isbergssallad
1 knippa dill
1 1/2 dl crème fraiche
1 tsk curry
nymalen svartpeppar
salt
4 tunnbröd

Tärna sill och potatis. Skala och finhacka äpple och rödlök, strimla isbergssalladen och hacka dillen.
Blanda alltsammans med crème fraiche, curry och svartpeppar. Smaka av med lite salt.
Fördela fyllningen i ena änden av tunnbrödet. Rulla in fyllningen från kortsidan. Servera genast med en kall öl.


Gratäng med julskinka och brysselkål

En bra idé är alltid att göra gratäng av julbordets rester. Här kan man i stort sätt slänga i vad man har. Andra alternativ är t ex grönkål, rotselleri och ädelost.

500 g brysselkål (kokt eller rå)
5 dl grönsaksbuljong
cirka 250 g julskinka
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1/2 tsk paprikapulver
1 krossad vitlöksklyfta
riven muskot
salt
nymalen svartpeppar
2 tsk dijonsenap
1 citron
1 1/2 dl riven ost, t ex julost
2 msk ströbröd

Hoppa över kokning om brysselkålen redan är kokt. Gör annars så här: Dela brysselkålen i halvor och koka i grönsaksbuljong tills den är nätt och jämnt klar, cirka 1-2 minuter. Låt rinna av, men spara buljongen.
Strimla skinkan. Fördela skinka och brysselkål i en gratängform.
Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och rör ihop. Sänk värmen och späd sedan med lite grönsaksbuljong i taget under ständig vispning tills du har en lagom tjock sås. Tillsätt paprikapulver, vitlök, muskot, salt, peppar, senap och rivet skal från citronen samt 1 tsk saft. Låt sjuda i fem minuter.
Smaka av och häll i osten. Häll såsen över skinkan och brysselkålen. Strö över ströbröd och gratinera i 225 grader i 20-30 minuter eller tills gratängen får fin färg.


Siciliansk mandaringranita
4 portioner, 3-5 timmar

Det är sällan alla mandariner eller clementiner går åt. Det här blir en oerhört uppfriskande dessert som även kan serveras som smakrensare mellan rätter.

7 dl vatten
2 dl socker
7-9 mandariner (alternativt satsumas eller clementiner)
1 citron
färsk mynta

Blanda vatten och socker i en skål tills sockret börjar lösa sig. Tvätta mandarinerna och riv ner skalet. Rör runt rivjärnet i vätskan så att allt skal lossnar. Pressa mandarinerna och mät upp tre deciliter saft. Pressa i tre matskedar citronsaft och smaka av. Det kommer att smaka betydligt mindre sött när det blir fruset. Tillsätt mer citronsaft om du vill, citronsmaken ska precis bara anas.
Häll upp blandningen i en låg plastlåda med lock, ta två om det inte får plats - tänk på att vätska utvidgar sig i fruset tillstånd. Ställ in i frysen i en timme, skrapa sedan loss det frusna från lådans väggar och botten med en gaffel. Rör om ordentligt. Upprepa proceduren varje halvtimme, gärna fem-sex gånger, tills konsistensen är lite grynig och torr. Sedan kan den stå i frysen i upp till tre dagar.
Ta fram lådan ur frysen en halvtimme innan den ska ätas. Låt stå i kylen och tina lite. Fluffa upp granitan med en gaffel och fördela i glas eller skålar. Dekorera med färska myntablad. Servera genast. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!