Jag blev nyligen mycket positivt överraskad när jag valde vin till maten.
Gjorde en vilträtt, en älgentrecote, med en starkt reducerad sås på rödvin kryddad med bland annat rosmarin, massor av enbär, lagerblad, kryddpeppar och rotselleri. Rörde också ner lite lingon i såsen och bjöd rönnbärsmarmelad till.
Det mest logiska skulle ha varit att välja ett kraftfullt rödvin på syrahdruvan, helst från Rhône, eller ett nebbiolovin från Piemonte. Säkra kombinationer.
Men den här gången fick det bli ett vin gjort på svenska lingon och blåbär, nämligen Grytthyttan Jakt. Och döm om vår förvåning när kombinationen var klockren, närmast fulländad!
Det till synes ganska lätta bärvinet har en kryddighet, syra och stramhet som perfekt matchar den aktuella rättens "skogiga" smak. Det blev perfekt samklang i smakupplevelsen.
Det är lätt att tro att matvin måste vara gjorda på druvor. Men inhemska bärviner har definitivt en plats. Jag ställer mig tveksam till satsningarna på vinodling, med EU-stöd, i Sverige. Det kommer knappast att kunna bli mer än en kuriositet, knappast kommersiellt bärkraftigt.
Däremot har vi här i Norden högkvalitativa, "ekologiska", skogsbär som får mogna långsamt och arombefrämjande under vår ljusa sommar. Det bör vi ta tillvara och utveckla. Här är bland annat Grythyttan ett föredöme som numera har en produktion av viner gjorda på olika bär, men även på björksav, både stilla och mousserande. Deras Skogsglögg som också görs på svenska skogsbär är utmärkt, mustig och lite mindre söt än andra glöggsorter.
Det är lätt att vara hemmablind, men vi har unika skatter att ta tillvara och utveckla användandet av. Vi har på senare år bevisat att vi kan göra lika goda, småskaligt producerade, dessertostar som fransmän och italienare. Bärviner borde kunna bli lika framgångsrika.
Sune Liljevall/TT Spektra
sune.liljevall@ttspektra.se
Grythyttan Jakt 2007, (nr 32900), 93 kr
Vinet finns i Systembolagets ordinarie sortiment och har som bas svenska blåbär och lingon och är delvis fatlagrat, vilket har tillfört en liten vaniljton.
Alkoholhalten ligger på hela 14 procent, men är fint integrerad i den täta fräscha bärigheten som domineras av lingonens friskhet, som fint rundas av genom blåbärens sötma.
Vinet är friskt, men inte surt, och har en fin uppstramande kryddighet.
Passar utmärkt till kötträtter, gärna vilt, med "skogiga" tillbehör. Kan även kylt till 14-16 grader jämföras med ett fylligt, matvänligt, rosévin och kan då även fungera till smakrika, gärna grillade, fiskrätter. (TT Spektra)