Satsa på hemgjord glögg i år

Glögg är flytande julstämning. Ännu mysigare blir det om man gör den själv. Trotsa monopolet och smaksätt efter eget huvud.

Kanel till den "spanska" glöggen.Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix

Kanel till den "spanska" glöggen.Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix

Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix

Mat & dryck2009-12-03 11:24
Förr fanns det bara en sorts glögg på Systemet. I år finns det 44 varianter. Inte undra på att man blir vilsen.Tidningarna tävlar i glöggtester och det spetsas med alltifrån calvados till whisky. Glögg smakar numera choklad, clementin, hjortron, mint, blåbär och vanilj. Den glittrar, kommer i begränsade årgångstappningar eller i hyperdesignade flaskor. Årets grej är rosévinsglögg.Det är nästan så man önskar sig tillbaka till 1972 och den där enda sorten som såldes för 12,25. Det var liksom enklare då. Närmare glöggens kärna; glödgat kryddat vin som värmer och stärker. Det räcker bra så. Bjäfs, tingeltangel och effektsökeri har vi nog av i juletider.Tycker i alla fall jag.En lösning på hela hysterin är att göra sin egen glögg. Då kan man välja alldeles själv vilken nivå man vill lägga glöggrejset på. Dessutom är det ett ypperligt sätt att åstadkomma en glögg som inte är så rackarns söt. På det planet är alternativen nämligen sorgligt lätträknade.Orkar man nu inte blanda sin egen - inte för att det är en särskilt betungande arbetsbörda - men ändå har ambitionen att undvika de klistersötaste varianterna är en smart lösning att späda ut en köpt flaska starkvinsglögg med en flaska vanligt vin. Då blir balansen betydligt mer angenäm. Såvitt man inte är en stor fan av sötsliskigt.Men konsumenterna klagar knappast. Snarare tvärtom. Förra året såldes 3,2 miljoner liter glögg. Var tredje svensk sätter med andra ord i sig en liter glögg per år.Med andra ord finns det all anledning att bjuda in till glöggkalas. Vi älskar vår kära glögg. Så visst är det läge att imponera på gästerna genom att prova och smaka dig fram till din alldeles egen ultimata och personliga glögg. Tuffare än all världens glitterglögg.
Recept
Pappas dunderglögg
4-8 portioner, 15 minuter
Den här glöggen serveras i min familj på julafton. Det är något av en manlig rit att laga den, och den kräver sin karl för att dricka den också...

1 flaska rött vin
70 cl Brännvin Special
200 g socker
russin
skållad mandel
30 ml tinctura aromatica (finns på apoteket)

Värm vinet, spriten och sockret, men låt det inte koka. Tillsätt russin och mandel. Allra sist tillsätts tinkturen. Serveras varmt med extra russin och mandel.Glögg på spanska
4 portioner, 15 minuter
Egentligen en varm sangria. Svalkande på sommaren, men minst lika gott varmt som alternativ till glögg.
3/4-1 dl socker (eller efter smak)
1 dl vatten
5 apelsiner
1 flaska rött vin
1 dl konjak eller cointreau
1 citron
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
Koka socker, vatten och fyra pressade apelsiner (spara en till att skiva). Tillsätt vin, sprit, skivad citron och apelsin, samt nejlikor och kanelstång. Värm under omrörning, men koka inte. Servera hett i fina glas.
Husets vita glögg
8-12 portioner, 2 dygn
Snygg och god variant på hemgjord vit glögg. Ju längre tid kryddorna får dra i spriten desto mer smak får glöggen.
2 pomeransskal, torkade
2 bitar torkad ingefära
3 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1 msk stötta kardemummakärnor
2 stjärnanis
2 dl Brännvin Special
3 dl vitt portvin
2 flaskor torrt vitt vin
3 dl strösocker
Till servering:
skållad mandel
gula russin
Lägg samtliga kryddor i en glasburk. Slå på brännvin, sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.Sila bort kryddorna (om du vill). Tillsätt portvin, vin och strösocker.Värm alltsammans utan att koka. Rör om så att sockret löser sig. Servera med skållad mandel och gula russin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!