Satsa på hemgjord glögg i år
Glögg är flytande julstämning. Ännu mysigare blir det om man gör den själv. Trotsa monopolet och smaksätt efter eget huvud.
Kanel till den "spanska" glöggen.Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
Recept
Pappas dunderglögg
4-8 portioner, 15 minuter
Den här glöggen serveras i min familj på julafton. Det är något av en manlig rit att laga den, och den kräver sin karl för att dricka den också...
1 flaska rött vin
70 cl Brännvin Special
200 g socker
russin
skållad mandel
30 ml tinctura aromatica (finns på apoteket)
Värm vinet, spriten och sockret, men låt det inte koka. Tillsätt russin och mandel. Allra sist tillsätts tinkturen. Serveras varmt med extra russin och mandel.Glögg på spanska
4 portioner, 15 minuter
Egentligen en varm sangria. Svalkande på sommaren, men minst lika gott varmt som alternativ till glögg.3/4-1 dl socker (eller efter smak)
1 dl vatten
5 apelsiner
1 flaska rött vin
1 dl konjak eller cointreau
1 citron
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
Koka socker, vatten och fyra pressade apelsiner (spara en till att skiva). Tillsätt vin, sprit, skivad citron och apelsin, samt nejlikor och kanelstång. Värm under omrörning, men koka inte. Servera hett i fina glas.
Husets vita glögg
8-12 portioner, 2 dygn
Snygg och god variant på hemgjord vit glögg. Ju längre tid kryddorna får dra i spriten desto mer smak får glöggen.2 pomeransskal, torkade
2 bitar torkad ingefära
3 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1 msk stötta kardemummakärnor
2 stjärnanis
2 dl Brännvin Special
3 dl vitt portvin
2 flaskor torrt vitt vin
3 dl strösocker
Till servering:
skållad mandel
gula russin
Lägg samtliga kryddor i en glasburk. Slå på brännvin, sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.Sila bort kryddorna (om du vill). Tillsätt portvin, vin och strösocker.Värm alltsammans utan att koka. Rör om så att sockret löser sig. Servera med skållad mandel och gula russin.
4-8 portioner, 15 minuter
Den här glöggen serveras i min familj på julafton. Det är något av en manlig rit att laga den, och den kräver sin karl för att dricka den också...
1 flaska rött vin
70 cl Brännvin Special
200 g socker
russin
skållad mandel
30 ml tinctura aromatica (finns på apoteket)
Värm vinet, spriten och sockret, men låt det inte koka. Tillsätt russin och mandel. Allra sist tillsätts tinkturen. Serveras varmt med extra russin och mandel.Glögg på spanska
4 portioner, 15 minuter
Egentligen en varm sangria. Svalkande på sommaren, men minst lika gott varmt som alternativ till glögg.3/4-1 dl socker (eller efter smak)
1 dl vatten
5 apelsiner
1 flaska rött vin
1 dl konjak eller cointreau
1 citron
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
Koka socker, vatten och fyra pressade apelsiner (spara en till att skiva). Tillsätt vin, sprit, skivad citron och apelsin, samt nejlikor och kanelstång. Värm under omrörning, men koka inte. Servera hett i fina glas.
Husets vita glögg
8-12 portioner, 2 dygn
Snygg och god variant på hemgjord vit glögg. Ju längre tid kryddorna får dra i spriten desto mer smak får glöggen.2 pomeransskal, torkade
2 bitar torkad ingefära
3 kanelstänger
10 kryddnejlikor
1 msk stötta kardemummakärnor
2 stjärnanis
2 dl Brännvin Special
3 dl vitt portvin
2 flaskor torrt vitt vin
3 dl strösocker
Till servering:
skållad mandel
gula russin
Lägg samtliga kryddor i en glasburk. Slå på brännvin, sätt på lock och låt stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.Sila bort kryddorna (om du vill). Tillsätt portvin, vin och strösocker.Värm alltsammans utan att koka. Rör om så att sockret löser sig. Servera med skållad mandel och gula russin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!