Personliga sillar i jul

Men varför inte smaksätta den på nytt sätt? Ge dig ut på upptäcktsresa bortom löksillens förutsägbara land.

Matjessillen får fin sötma av rostad paprika och färsk basilika. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Matjessillen får fin sötma av rostad paprika och färsk basilika. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Mat & dryck2009-12-10 18:21
Få saker är väl så obligatoriska som sillen på julbordet. Även om det finns några stackare som ratar denna briljanta omega-3-källa så ska den ändock fram på bordet. Till varje pris.Sill på julen är lika nedärvt i vår kultur som jordgubbar på midsommar. Det hör liksom till. Skippa gärna julklapparna, men skrota aldrig sillen. Icke förhandlingsbart.Och sill är dessutom ett av de få inslagen på julborden som skulle kunna passera för nyttiga. Tyvärr är det ofta en hel del socker i inläggningarna och kanhända lite väl mycket majonnäs här och där för att hälsoprofeterna ska jubla. Men det kompenseras å andra sidan med det extremt nyttiga fiskfettet som vi borde käka betydligt oftare.Många gör det bekvämt för sig och nöjer sig med att skruva av locket på ett antal köpta burkar. Jag har all förståelse för beteendet och gör det själv när det kniper. Men det är faktiskt ingen konst att blanda till sin egen sill nuförtiden.Den fiffiga femminuterssillen kan täppa igen näbben på de vassaste kritikerna. Allt är klart, tillsätt dina egna favoritsmaker. Omöjligt att misslyckas. Låter man sedan de små sillstjärtarna stå till sig och samla smak några timmar blir resultatet klockrent.Med färdiginlagd sill blir det också både enklare och billigare att göra många olika sorter. Och är det inte just precis det som vi sillvänner vill åt? Känslan av att få prova sig fram och enväldigt kröna konungen av sillbordet? Ju fler sorter man får smaka desto roligare blir det.Se recepten nedan som inspiration. Följ dem slaviskt om du är räddhågsen av dig, men att laborera fram sitt eget sillrecept är som att ge en julklapp till sig själv.Och skulle du ändå tycka att det känns krångligt och tidsödande - piffa åtminstone till köpeburkarna. Spetsa senapssillen med dijonsenap och färsk dill, kör i nyskivad rödlök och några citronskivor i löksillen och dofta en dos curry över currysillen. Inget är så bra att det inte kan göras bättre.
Recept
Apelsinsill med fänkål6-8 portioner, 2 dagarFräsch och frisk sillsort som dessutom är grann att se på.Lag:
1 dl ättikssprit, 12 %
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl strösocker (125 g)
1/2 apelsin
Sill:
2 förpackningar urvattnad inläggningssill à 420 g
1/2 fänkålshuvud
1 liten rödlök
1/2 apelsin
10 hela kryddpepparkorn
3 stjärnanis
3 lagerblad
Blanda ättika, vatten, socker, rivet skal och saften av en halv apelsin i en kastrull. Koka lagen tills sockret löst sig. Låt svalna.Låt sillen rinna av och skär den i diagonala bitar om den inte redan är skuren. Skala och skär fänkål och rödlök i skivor. Tvätta apelsinen och riv eller strimla lite av skalet utan att få med det vita. Varva sill, grönsaker, apelsinskivor, apelsinskal och kryddor i varm och väl rengjord glasburk. Slå på lagen. Förslut och låt stå kallt i två till tre dagar.
Grön currysill med ingefära och äpple4 portioner, 2 timmarAsiatisk tolkning av den traditionella currysillen. Styrkan regleras efter vilken currypasta du väljer.1 förpackning femminuterssill, à 420 g
2 dl matyoghurt
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 tsk-1 msk grön currypasta (beroende på smak och sort)
3 cm färsk ingefära
1 tsk sesamolja
1 äpple
1/2 purjolök
Låt sillen rinna av och skär den i diagonala bitar om den inte redan är skuren. Blanda matyoghurt, gräddfil och majonnäs. Rör ner currypasta (ta bara lite i början), riven ingefära och sesamolja. Smaka av och blanda sedan ner sillen.Kärna ur, tärna eller skiva äpplet och strimla purjolöken. Blanda med resten och låt stå och samla smak några timmar.
Matjessill med rostad paprika och basilika4 portioner, 45 minuterSnabb sillsort med mycket smak.1 burk matjessill (200 g)
2 röda paprikor
2 dl crème fraiche
salt
1 liten rödlök
1 gul paprika
1 näve färsk basilika
cayennepeppar
nymalen svartpeppar
Låt sillen rinna av och skär i bitar om den inte redan är skuren.Rosta de röda paprikorna under grillelementen på 250 grader tills de får färg runt om. Lägg i plastpåse och knyt om, låt vila i 20 minuter. Dra sedan av skalet och kärna ur dem. Kör i mixer med crème fraiche. Smaka av med lite salt. Skala och hacka rödlöken, kärna ur och skär den gula paprikan i små tärningar. Blanda lök och paprika med crème fraiche-röran och strimlade basilikablad. Krydda med lite cayenne och svartpeppar. Vänd ner den avrunna sillen. Låt gärna stå en stund innan serveringen.
Gravad strömming med lime, pepparrot och forellrom6-8 portioner, 1 dygnGravad strömming får lite snällare smak. Här får den lite hjälp på traven.500 g dragna färska strömmingsfiléer
Lag:
3/4 dl ättikssprit (12%)
5 dl vatten
3 1/2 msk salt
1 tsk socker
Sås:
2 dl crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
2 msk färskriven pepparrot
1-2 tsk dijonsenap
2 lime
1/2-1 tsk flytande honung
salt
nymalen vitpeppar
80 g forellrom
Rensa strömmingen och dra bort skinnet om det inte redan är gjort.Blanda alla ingredienserna till lagen. Rör om tills allt har löst sig. Lägg i filéerna, se till att alla täcks och låt stå i ett dygn i kylskåp. Det är viktigt att fiskköttet är helt vitt.Blanda crème fraiche, majonnäs, pepparrot och senap. Tvätta limefrukterna och riv ner skalet (spara lite till dekor), samt några droppar saft. Smaka av med salt, peppar och honung. Blanda försiktigt ner forellrom (spara lite till dekor). Låt filéerna rinna av väl i ett durkslag. Blanda ner dem i såsen. Låt stå svalt, helst minst en timme före serveringen.Dekorera med forellrom och rispat limeskal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!