Välj din snaps med lite omsorg, alla kryddningar harmonierar inte med sillen, men kan vara perfekta till Jansson eller pytten på nattkröken.
Vi svenskar har all anledning att ta vara på vår brännvinskultur. Vi är världsbäst på kryddad alkohol, våra nordiska grannar har inte alls samma variationsrikedom i utbudet. De passar också fint till en rad typiskt svenska rätter - och då inte minst till våra olika sillinläggningar (vår svenska sushi).
OP Anderson har inte utan anledning blivit en av svenskarnas favoritsnapsar. Dess smakintensiva kummin-, anis- och fänkålstoner går utmärkt ihop med såväl sill av alla slag som till rökt lax och revbensspjäll.
Den försyntare Skåne har exakt samma kryddning men med halverad smakstyrka och gör sig därför bäst till de mildare sillinläggningarna. Gammal Norrlands är också en mångsidig snaps som inte skämmer ut sig till någon rätt.
Pomerans- och saffranssmakande Årsta brännvin och ekfatslagrade, russintonade Östgöta Sädes är utmärkta, men inget till matjes- eller löksillen. Men testa båda till currysillen och den senare till gravlaxen och Jansson.
Svartvinbärsbrännvin är gott på egen hand, till rökt kött och mörk choklad - men katastrof till sillbordet. Nyköpings och Bäska droppar är lika fatala till sill, men den senare är oslagbar till pytt och som matsmältare efter måltiden.
Och kyl inte snapsen för hårt, då försvinner alla de fina kryddnyanserna. Möjligen kan okryddat brännvin serveras frysskåpskallt.
Fyra svenska favoritsnapsar:
OP Anderson, 35 cl/137 kr 70 cl/252 kr
Sveriges mest exporterade snaps och min och många andras allroundsnaps. Brett användningsområde med de klassiska brännvinskryddorna kummin, fänkål och anis i rika mått.
Gammal Norrlands Akvavit, 50 cl/194 kr
Identisk med OP men adderad med lite söta sherryaromer. Harmonierar fint med det mesta på midsommarbordet, inte minst till det mest kryddstarka. Bäst till senaps- och vitlökssillen.
Herrgårds Aquavit 50 cl/197 kr
Exklusiv avrundad smak med dominans av kummin med försynta, men delikata, inslag av whisky och sherryfat. Fungerar bra till flertalet sillar men är allra bäst till lax med hovmästarsås, pytt och Jansson. Även till kryddiga kycklingklubbor.
Läckö Slottsaquavit 50 cl/189 kr
En frisk, något söt och mjuk snaps med tydlig dillkaraktär tillsammans med kummintoner. En utmärkt sillpartner som aldrig tar över, men lyfter fram sillsmaken. Kanske allra läckrast till fransk löksill.
Sune Liljevall/TT Spektra
Fler snapstips
Citrus- och pomeransgänget
Rånäs, Årstabrännvin, Tällbergs Festbrännvin, Utö, Nils Oscar Julaquavit, Snönubben Julsnaps (tänk bort "jul-", så är allt okej).
Till kokt skinka, milda sillsorter, senapssill och kräft- och skaldjursröra smakar de citruskyddade nubbarna perfekt.
Den svängiga gruppen
Rockigare snaps än Pors får man leta efter. Både blommig och örtkryddig plus att den "doftar som en solvarm myr", en mitt-i-prick-beskrivning. Passar som handen i handsken till senapssill och currykryddade rätter.
I samma svängiga rock-genre kan man lägga till Hallands Fläder, Nyköpings Brännvin, Västkustsnaps, Skanör Julaquavit och Restu Österudd från Gotland. Österudd klassas inte som en kryddad snaps utan som en grappa då det är ett destillat av pressresterna från druvor. Att den passar i detta sällskap är självklart.
Kummin, anis, fänkål och dill-gruppen
OP Anderson Aquavit, Aalborg Jubileums Akvavit, Skåne Akvavit, Gammal Norrlands Akvavit, Lysholms Linie Aquavit, Ödåkra Taffel Aquavit, Överste Brännvin.
De är alla snapsar som passar bra till smakrik mat. Lagrad ost, revbensspjäll, rökt lax, ål och glasmästarsill. Dillsmaken känns tydligt i Aalborgs varför associationer till höstens kräftskiva redan kan göra sig påmind.
Snapsvisor
En medeltida, tysk tradition. Ursprungligen sjöngs det till någons minne, som ett brudpar. Att sjunga runt midsommarbordet är trevligt och i dag står det var och en fritt att sjunga, så var det inte förr.
Brist på sånger? - gå till Vin och Sprithistoriska museets hemsida www.vinosprithistoriska.se.
Här hittar ni färdiga sånghäften och mycket mer om snapsvisan. (TT Spektra)
Elke Jung/TT Spektra
elke.jung@ttspektra.se