Lundman trivs bäst vid grillen

Fjärde idrottsprofilen ut i VT-sportens reportageserie om matvanor är BK Dominos Arne Lundman. Även om bowlingveteranen helst sköter grillen under sommarhalvåret rör han sig vant i köket.

Arne Lundman kollar genom ungsluckan när kycklingen grillas och belåtet kan han konstatera det blev en lyckad måltid.                   Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Arne Lundman kollar genom ungsluckan när kycklingen grillas och belåtet kan han konstatera det blev en lyckad måltid. Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Mat & dryck2012-03-19 09:47

Bowling har varit en central del i 48-åriga Arnes liv sedan 1979 när han började spela i dåvarande Trill. Sedan 1982 tillhör Arne Domino och 30 år senare är han fortfarande en av stöttespelarna i A-laget.

Att det snackas en del bowling runt köksbordet i villan i Västralund är inte så konstigt då båda döttrarna, Linnéa och Lisa, har gått i pappas fotspår.

Båda inledde karriären i BK Taggen, men numera spelar de för Domino F i division II.

- Jag försöker vara en stöttande förälder som inte lägger sig i för mycket. Jag försöker komma med goda råd, men det är inte alltid som mina tips är dem bästa, menar Arne Lundman samtidigt som han skalar potatisen.

Precis som för alla andra idrottare är det viktigt med kosten även för en bowlare, även om den inte är i extremaste laget som för många andra.

- När vi spelade i elitserien och åkte tidigt hände det ofta att vi stannade på vägen för att äta på något hotell. Det är svårt att äta frukost om man går upp vid klockan fem.

När det är bortamatch spelar bowlinglagen oftast två matcher och det brukar vara kort om tid mellan matcherna.

- Förutom att man ska förflytta sig mellan hallarna ska man försöka hinna äta också, tyvärr har det blivit alldeles för många McDonaldsbesök.

- Det gäller att äta och dricka något under matchens gång för att orka hålla koncentrationen uppe. Det kan bli avgörande i de sista rutorna när matchen ska avgöras.

I det Lundmanska hemmet förekommer kyckling ofta. En annan favorit är portergrytor, och precis som i alla andra svenska hem konsumeras det en hel del tacos.

- Jag är inte ovan i köket, men för det mesta är det sambon Nettan som står för den mesta matlagningen.

När det blir varmare ute och grillen plockas fram trivs Arne som fisken i vattnet.

- Ett par gånger i veckan brukar vi grilla, för det mesta kyckling och fläskkött. Vi använder fortfarande en kolgrill, säger Arne och det går nästan att se hur han längtar till grillsäsongen när vårsolen sänker sig.

Det var, inte helt oväntat, just kyckling som Arne bjöd VT:s utsända på.

Först fräste han kycklingen innan den grillades i ugnen ihop med såsen som bestod av crème fraîche, sambal oelek, matlagningsgrädde och soja. Över kycklingen ströddes fetaost.

- Smaken varierar från gång till gång beroende på hur mycket sambal oeleken slår igenom. Ibland kan smaken bli bättre dagen efter, konstaterar Arne Lundman samtidigt som han kollar in sin maträtt genom ugnsluckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!