Den bidrog sannolikt till att det aldrig blev något förbud och att svenska folket fick fortsätta att skölja ner sina dillkokta kräftor med sprit och öl. Så hade det varit sedan mitten av 1800-talet då kräftfisket blev reglerat och kräftfester blev en mer eller mindre allmän årlig begivenhet i landet, med start i augusti.
Att dessa drycker dominerat till kräftorna är inte så konstigt. Sverige var ända fram till 1900-talets andra hälft djupt förankrat i en öl- och brännvinskultur. Det var bara landets överklass som drack vin, i mycket små mängder.
Är då inte öl och nubbe fortfarande de bästa alternativen till kräftorna om man inte är nykterist?
Helt klart är öl förstahandsvalet för många. För även om kräftornas kött i sig är milt så är det sältan och dillsmaken som dominerar. Och till salta rätter fungerar öl utmärkt, liksom till den kryddade nubben (som i bästa fall också har dilltoner).
Salt har en förmåga att reducera upplevelsen av syra i drycker, vilket gör att viner i kombination med markerad sälta kan upplevas platta och tråkiga.
Men visst fungerar det med vin om man ser till att välja viner med påtaglig syra/friskhet och gärna med lite sötma. I Systembolagets smakdefinition bör de sökas i kategorin "friska och fruktiga" med syraklockan på åtminstone nio.
Viner gjorda på riesling klarar ofta uppgiften (både torra och halvtorra) liksom sauvignon blanc. Torra vita viner på den senare druvan är kanske det allra bästa vinvalet till kräftorna, då de ofta gröna, vegetabiliska tonerna i vinet fint korresponderar med dillaromerna. Dessutom balanserar den ofta påtagliga syran i dessa viner sältan i kräftorna. Friska rosévier kan också fungera.
Men röda viner bör undvikas. De mördas obönhörligen i kombinationen då både syran och garvsyran mattas rejält av sältan som gör vinet strukturlöst och slappt utan fräschör.
Däremot kan de röda vinerna plockas fram till den efterföljande ostbrickan eller västerbottenpajen.
Vad gäller öl så föredrar jag i kräftsammanhang konventionella lageröl med medelstor beska eller ljus ale med liten sötma. Rejält beska, smakrika, mörka och alkoholtunga sorter tycker jag stjäl för mycket uppmärksamhet från kräftans mer nyansrika aromer.
Din favoritnubbe passar säkert bra, speciellt om den innehåller kummin och dill.
Sune Liljevall/TT Spektra
sune.liljevall@ttspektra.se
Passande drycker till kräftfesten
Öl
Primator Premium Lager, Sverige (11515) 33 cl/11,30 kronor
Grebbestad Lager, Sverige (1434) 33 cl/14,90 kronor
Brooklyn Lager, USA (1548) 35,5 cl/15,10 kronor
Oppigårds Single Hop Ale (1475) 33 cl/16,70 kronor
Nils Oscar God Lager, Sverige (1305) 33 cl/18,20 kronor
Jämtlands President, Sverige (1373) 50 cl/21,10 kronor
Landsort Lager, Sverige (1466) 50 cl/28,50 kronor
Alkoholfritt ölalternativ:
Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, Tyskland (1922) 50 cl/12,40 kronor
Kryddat svenskt brännvin
Sommaraquavit (10114) 50 cl/179 kronor
Aalborg Jubileums Akvavit (173) 50 cl/189 kronor
Läckö Slottsaquavit (33) 50 cl/189 kronor
O P Andersson Aqvavit (42) 35 cl/137 kronor
Vita viner
Gräsö Riesling Classic, Tyskland (6052) 66 kronor
Les Fumées Blanches, Frankrike (22139) 75 kronor
Gustave Lorentz Rieslig Réserve, Alsace, Frankrike (22257) 88 kronor
Tahbilk Marsanne, Australien (6406) 90 kronor
Kloster Eberbach Riesling Kabinett, Tyskland (5810) 96 kronor
Gobelsburger Riesling, Österrike (4376) 98 kronor
Vicar's Choice Sauvignon Blanc, Nya Zeeland (12000) 85 kronor