Kål är knaprig kalasmat

Kål är kalasmat för fattiglappar. Billigt, drygt och bra. Mycket mat för lite pengar.

Kapriskål sitter fint till laxfilén. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Kapriskål sitter fint till laxfilén. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Mat & dryck2009-01-09 17:03
Egentligen finns det bara en nackdel med kålhuvuden. De är ruggigt tunga att bära hem. Annars är det ypperlig mat i dessa tider när det svider i plånboken och bankkontot ekar av tomhet, lågkonjunktur och julklappsjetlag. Ett kålhuvud kostar inte många kronor. Det räcker länge och håller dessutom ett bra tag utan att bli dåligt. Det kan kokas, wokas, dolmas, bräseras, stekas, syras eller stuvas. Och det smakar dessutom föredömligt fräscht rått rätt upp och ned. En kålsallad mättar mer än en vanlig sallad och kan med fördel kompletteras med nötter, frön och en citruspigg dressing. Kålens söta smak framhävs ännu mer om den får fräsas i lite smör. Sötman ska man ta tillvara på och gärna komplettera med något syrligt och/eller salt. Bacon och balsamvinäger är till exempel några av kålens bästa smakkompisar. Samma sak gäller den unikt knapriga konsistensen - den bör utnyttjas till max. Serverar du kålen rå får den gärna ha sällskap av något mjukt och lite krämigt. Det är ingen slump att coleslaw blivit en älsklingssallad världen över. Så här års är det kul att variera sig med rödkål i stället för vitkål. Smaken är i stort sett densamma, men färgen blir ett vackert inslag vilken grådaskig januarimiddag som helst. Vitkål är en gammal svensk kulturväxt som odlades i stor skala redan på Gustav Vasas tid. Det sägs att det var en av hans favoritgrönsaker. Som extra plus har vitkålen läkande egenskaper som man bejakat ända sedan antiken. I dag pågår forskning om kålens cancerförebyggande egenskaper. Somliga påstår att kål är bra för minnet, nyttig för diabetiker och motverkar åderförkalkning. Ett tag gick jag hos en tjeckisk massör som rekommenderade kålblad till allt från onda knän till huvudvärk.

Om det funkar eller ej, det låter jag vara osagt, men billigare - och godare - medicin får man minsann leta efter.

Laxfilé med kapriskål

4 portioner, 40 minuter

Trevlig variation till den där laxfilén som så ofta hamnar på tallriken.

cirka 700 g vitkål
2 msk smör
5-10 dl grönsaksbuljong
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk kapris
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
nymalen vitpeppar
1 dl hackad dill
4 laxfiléerStrimla vitkålen och fräs i lite smör. Slå på så mycket grönsaksbuljong att det täcker och låt puttra under lock i cirka 20 minuter eller tills kålen slaknat. Sila av buljongen, tillsätt grädde, kapris och vin. Koka ihop någon minut. Smaka av med peppar och strö över dillen.

Salta och peppra laxfiléerna och stek dem ett par minuter på varje sida. Servera med kapriskålen och kanske mjölig potatis för att suga upp allt det goda.


Wokad kycklinglever med rödkål, sidfläsk och balsamvinäger

4 portioner, 30 minuter

Ett älsklingsrecept från bekantskapskretsens leverfrälsta.

cirka 500 g rödkål
2 skivor rökt sidfläsk
500 g kycklinglever
3 äpplen
1 gul lök
rapsolja
1/2 tsk timjan
nymalen svartpeppar
1 msk brunt farinsocker
2 msk balsamvinäger (eller 2-3 tsk vitvinsvinäger)
1 1/2 dl matlagningsgrädde
salt
Strimla kålen. Tärna fläsket och skär kycklinglevern i mindre bitar. Kärna ur och klyfta äpplena, skär löken i båtar. Hetta upp en skvätt olja i en wok eller rymlig stekpanna. Fräs lök, fläsk och kål och kycklinglever. Tillsätt äpplen, timjan och rikligt med peppar. Fräs några minuter. Tillsätt sedan farinsocker, vinäger och grädde. Låt puttra ihop någon minut och smaka av. Servera genast.


Rödkålssallad med feta, kummin och rostade pumpafrön

4 portioner, 15 minuter

Fräsch och lätt vintersallad med kul smakkombinationer.

cirka 500 g rödkål
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk hel kummin
2 tsk citronsaft
4 msk rapsolja
nymalen svartpeppar
flingsalt
200 gram fetaostSkär rödkålen i strimlor med och lägg i en skål.

Rosta pumpakärnor och kummin i torr stekpanna. Blanda citronsaft, rapsolja, salt, peppar och kummin till en dressing.

Blanda rödkålen och dressing noga. Rör försiktigt ner tärnad fetaost och strö över pumpakärnor. Servera gärna till fågel eller fläskkött.

Recept
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!