Inkokt strömming i gelé

Ett recept från Tjust, inskickat av Jan-Gunnar Johansson i Västervik.

Foto:

Mat & dryck2009-09-17 10:33
Så här skriver han:
Det här skapade jag efter ett fiskafänge när strömmingen gick till vid Stora Strömmen i Västervik. Inkokt strömming ser man nästan bara på smörgåsbordet men det här är perfekt middagsmat!


Receptet

Inkokt strömming i gelé
 
1,2 kg färsk strömming, (eller 800 g strömmingsfilé)
2 msk salt
1 knippa dill
1 dm purjolök
Romen från den färska strömmingen
(1 liten burk röd stenbitsrom)
 
Lag:
7 dl vatten
1,5 dl ättikssprit
3 dl strösocker
50 g rotselleri
Det gröna från purjolöken
1 skivad rödlök
1 liten morot
3 tsk hela vitpepparkorn
3 tsk hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk salt
3 blad gelatin
 
Börja med lagen, skala och skiva selleri i tjocka skivor, skala och skiva rödlöken tunt, dela purjolöken i ett par bitar och bind om med steksnöre så att man lätt kan plocka upp den. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en kastrull, koka upp och låt sjuda 10 minuter.
 
Rensa den färska strömmingen, ta vara på rommen, skölj den och lägg den i en skål, salta lätt och ställ kallt, skär ut ryggbenet på strömmingarna med en liten men mycket vass kniv, skär försiktigt bort de ben som sitter på bukväggen, lägg filéerna i kallt vatten.
 
Hacka dillen och skär det vita från purjolöken i mycket tunna strimlor.
 
Salta på skärbrädet med hälften av saltet, lägg ut strömmingarna med skinnsidan neråt och salta även på köttsidan.
 
Strö dill över filéerna och lägg en rombit (eller en liten klick stenbitsrom ifall du använder färdigköpt strömmingsfilé) och finstrimlad purjolök på varje strömming, rulla ihop dem och lägg dem tätt ihop med skarven nedåt i en platå eller traktörpanna med lock.
 
Plocka upp selleriskivorna och purjolöken ur lagen och häll den varm över strömmingsrullarna. Koka upp och sjud under lock 5-7 minuter.
 
Blötlägg under tiden gelatinet i lite kallt vatten.
 
När strömmingen är färdigkokt tar man ett par deciliter av det heta spadet och smälter gelatinet, fördela gelatinblandningen jämt över strömmingen och skaka lätt på pannan så att det blandas ordentligt.
 
Låt svalna och ställ sedan kallt, gärna till nästa dag.
 
Servera med picklesmajonäs eller skarpsås samt nykokt potatis. Den här strömmingen passar även utmärkt på påskbordet!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!