Glutenallergiker? Inga problem!

Att inte tåla mat är aldrig lätt. Särskilt inte när det handlar om gluten.  Sara Begner - näringsterapeut, matkreatör och chef för Coops provkök - bjuder på sina bästa glutenfria tips.

Sara Begner ser mat som något lustfyllt och ett sätt att hålla sig frisk. Hennes tips är att försöka "tänka runt" gluten och använda naturligt glutenfri mat i stället för att lita till ersättningsprodukter.Foto: Leif R Jansson

Sara Begner ser mat som något lustfyllt och ett sätt att hålla sig frisk. Hennes tips är att försöka "tänka runt" gluten och använda naturligt glutenfri mat i stället för att lita till ersättningsprodukter.Foto: Leif R Jansson

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Mat & dryck2009-11-13 16:12
Egentligen vet hon inte vad hon ska kalla sig. "Matinspiratör" är det hon själv tycker stämmer bäst. Nyligen fick hon pris för sitt mastodontarbete med att modernisera klassikern "Vår kokbok" (Norstedts). Till vardags styr hon över Coops provkök, då och då dyker hon upp i TV-rutan, hon figurerar ständigt i medlemstidningen "Mersmak" och har även givit ut kokboken "Saras kök" (Bonniers). Sara Begner håller med andra ord många grytor puttrande samtidigt. Men den formella utbildningen är "näringsterapeut". - Det handlar om att lära sig hur människor håller sig friska och att förstå kroppens olika behov av näring. Vi måste inse att maten ska ge oss kraft att orka med den tuffa värld vi lever i idag. Men det får absolut inte bli tråkigt för det. En aspekt som är viktig att tänka på när det gäller mat och hälsa är just allergier och födoämnesöverkänslighet. Glutenintolerans, även kallat celiaki, är en av de allra vanligaste formerna av överkänslighet. Man räknar med att en av hundra svenskar drabbas. Gluten är ett protein som finns i sädesslagen vete, korn och råg - vilket kan vara svårt att undvika i vardagen. Vi bad därför Sara tipsa om hur hon lagar glutenfritt. - Man kan förstås använda sig av de substitut som finns i affärerna, men jag tycker det bästa är att tänka runt det. Att laga mat som saknar gluten på alldeles naturlig väg. Mat som hela familjen kan äta och gilla. Vi mår alla bra av att inte äta så mycket mjölmat. Sara står hemma i sitt moderna villakök i Spånga utanför Stockholm och tärnar mango för fullt. Den ska få sällskap av en lyxig müsli och tjock grekisk yoghurt. Det doftar citron och ost från ugnen, där ett gäng kycklingklubbor ligger och gosar till sig i hettan. De är panerade med maizenamjöl i stället för vetemjöl. - Mycket svårare än så behöver det inte vara. Min pappas fru är glutenintolerant och vi bjuder ofta hem dem på middag. Men jag står aldrig och lagar tio olika rätter. Alla äter samma mat. Oftast är det faktiskt bara något litet man behöver ändra på. Man kommer ganska långt på att bara äta "ren" mat som inte är så processad. Sara tipsar om quinoa, bovete och hirsch som bra basvaror som funkar utmärkt för glutenintoleranta. Det gäller att få i sig gott om fibrer. Frukt och grönt är också viktigt. Men även en näringsterapeut är helt för att man ska unna sig lite godsaker då och då. Ett problem för många glutenöverkänsliga är just fikabröd. Det finns en gräns för hur många chokladbollar en människa pallar att sätta i sig. Sara bjussar därför härintill på receptet på en mjölfri choklad- och marängtårta.

- Den är supergod och perfekt för alla som vill bjuda hem någon som är överkänslig mot gluten. Då får alla njuta av det goda.

Matrecept

Citron- och ostpanerade kycklingklubbor med råstekta höstgrönsaker
4-6 portioner, 45 minuter
Enkel och ren mat som passar både glutenintoleranta och andra.
6 kycklingklubbor
3 msk maizena
3 ägg
1 citron
1 chili
2 dl grovriven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
2 morötter
1 rödlök
2 palsternackor
2 vitlöksklyftor
1 fänkålshuvud
olivolja
torkad eller färsk timjan
Klappa in kycklingklubborna med maizena. Vispa ihop äggen med en gaffel. Riv citronskalet, kärna ur chilin och blanda alltsammans med osten. Doppa klubborna i ägg och sedan i ostblandningen. Salta och peppra. Lägg dem på ett ugnsfast fat och stek i 200 grader i 40 minuter.
Skala morötter, rödlök, palsternackor och vitlök. Riv eller finhacka vitlöken. Strimla alla grönsaker fint. Hetta upp lite olivolja, fräs grönsaker och vitlök under omrörning i 5-7 minuter tills de blir genomvarma utan att bli för mjuka. Smaksätt med salt, peppar och timjan.
Servera kycklingen med höstgrönsaker och myntayoghurt.

Myntayoghurt
4-6 portioner, 5 minuter
Servera till kyckling med höstgrönsaker.
1 kruka färsk mynta
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 msk flytande honung
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
Hacka myntan och blanda med yoghurt, honung, salt och peppar. Smaka av. Servera med kycklingen och höstgrönsakerna.

Lyxmüsli med exotiska frukter och yoghurt
4 portioner + extra müsli, 20 minuter
Sara tar lite vad hon har hemma till sin müsli. Boveteflingor är helt glutenfria till skillnad från havregryn som kan innehålla mycket små mängder gluten.
Frukt är fiberrikt, vilket är extra viktigt för glutenintoleranta.
2 dl boveteflingor
2 dl solrosfrön
2 dl pumpakärnor
2 dl hasselnötter
2 dl linfrön
2 dl kokos
ev 2 msk malen kanel,
ingefära eller muscovadosocker
2 dl torkade aprikoser
2 dl gula russin
1 mango
4 passionsfrukter
1 granatäpple
6 dl turkisk eller grekisk yoghurt
Rosta boveteflingor, solrosfrön och pumpakärnor i en långpanna i 175 grader i fem minuter. Tillsätt hasselnötter, linfrön och kokos och rosta i ytterligare fem minuter. Smaksätt eventuellt med kanel, ingefära och/eller muscovadosocker (beroende på vad du gillar). Strimla aprikoser och blanda i tillsammans med russin.
Tärna mangon, skrapa ur passionsfrukterna och pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Varva frukt och yoghurt i fyra glas. Toppa med müslin. Servera som lyxfrukost, dessert eller mellanmål.
Häll upp resten av müslin i en lufttät burk och ta fram när du blir sugen.

Choklad- och marängtårta
12-16 bitar
Supergod mjölfri tårta som Sara Begner rekommenderar när man väntar glutenintoleranta gäster.
Bottnar:
200 g hasselnötter
3 dl socker
6 äggvitor
Chokladkräm:
3 dl vispgrädde
6 äggulor
1/2 dl socker
200 g mörk choklad
100 g smör
1 msk vaniljsocker
Garnering:
physalis eller kumquater
kakao
Bottnar: Hacka hasselnötterna. Vispa socker och äggvitor till ett hårt skum. Vänd ner nötterna. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och bred ut en rundel (ca 24 cm i diameter) per plåt av smeten. Grädda ca 20 min i 200 grader. Låt bottnarna svalna.
Chokladkräm: Blanda grädde, äggulor och socker. Värm blandningen på svag värme under omrörning tills den tjocknar. Den ska inte koka. Ta kastrullen från värmen. Bryt eller hacka chokladen i bitar. Tillsätt choklad och smör, rör tills krämen är slät och glansig. Rör i vaniljsockret.
Bred chokladkrämen mellan bottnarna och ovanpå tårtan. Garnera med physalis eller kumquater och pudra med kakao.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!