Boken inleds med en del användbara kloka och goda råd om bakning.
Festscones
2 dl havregryn
1,5 dl mjölk
4 dl kärnvetemjöl
1 msk farinsocker
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
40 gr hackade hasselnötter
75 gr margarin eller smör
1 ägg
Topping: 10 gr hackade hasselnötter
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda havregrynen med mjölken och låt det stå och dra en stund.
Blanda de torra ingredienserna med fettet i en matberedare eller med fingertopparna till en grynig massa. Mata till sist i ägget och havreblandningen. Arbeta degen så kort tid som möjligt, bara tills den blandas ordentligt.
Forma degen till en rund kaka cirka två cm tjock och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Fördela toppingen med hasselnötterna jämnt över och dela sedan kaka i åtta klyftor med en kniv.
Grädda i cirka 20 minuter.