Bröd för både fest och vardag

Härliga festsconesFoto: Scanpix

Härliga festsconesFoto: Scanpix

Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Mat & dryck2009-07-30 12:13
Vanliga limpor eller frallor är inte så svårt att svänga ihop om man bara har mjöl, jäst, salt och vatten. Men vill man baka något lite festligare bröd kan man hittar recept i den här boken, både enkla och mer avancerade, med och utan fyllningar, snabba och mer tidskrävande Ett relativt enkelt recept är hembakta grissini. Ett annat är pitabröd. Prova också matiga muffins med oliver och ost eller scones. Vill du ägna lite tid åt bakningen finns recept på en lantlimpa med potatis, eller ölbröd.

Boken inleds med en del användbara kloka och goda råd om bakning.

Festscones
2 dl havregryn
1,5 dl mjölk
4 dl kärnvetemjöl
1 msk farinsocker
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
40 gr hackade hasselnötter
75 gr margarin eller smör
1 ägg
Topping: 10 gr hackade hasselnötter
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda havregrynen med mjölken och låt det stå och dra en stund.
Blanda de torra ingredienserna med fettet i en matberedare eller med fingertopparna till en grynig massa. Mata till sist i ägget och havreblandningen. Arbeta degen så kort tid som möjligt, bara tills den blandas ordentligt.
Forma degen till en rund kaka cirka två cm tjock och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Fördela toppingen med hasselnötterna jämnt över och dela sedan kaka i åtta klyftor med en kniv.
Grädda i cirka 20 minuter.

Ny bok
Eija Niskakari Festbröd Isaberg förlag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!