Bli expert på champagne till festen

Nyårsafton närmar sig med fest, fyrverkerier och sprutande champagne. Men vad är det egentligen vi dricker?

This product image courtesy of Infinium shows a bottle and glass of Infinium. A collaboration between Samuel Adams and Germany’s Weihenstephan Brewery, Infinium comes in a Champagne-style bottle with foil cover and the traditional popping cork. It’s even partially fermented in the bottle, although not in exactly the same way as Champagne.  (AP Photo/Infinium) NO SALES

This product image courtesy of Infinium shows a bottle and glass of Infinium. A collaboration between Samuel Adams and Germany’s Weihenstephan Brewery, Infinium comes in a Champagne-style bottle with foil cover and the traditional popping cork. It’s even partially fermented in the bottle, although not in exactly the same way as Champagne. (AP Photo/Infinium) NO SALES

Foto:

Mat & dryck2010-12-30 00:00

Lite slentrianmässigt kallar man ofta mousserande vitt vin för champagne, oavsett ursprung eller kvalitet. Men champagne är en skyddad ursprungsbeteckning - endast vin som producerats enligt champagnemetoden, "méthode champenoise", i distriktet Champagne i Frankrike får kallas så.

Champagnemetoden går ut på att man först framställer ett vanligt basvin som sedan buteljeras tillsammans med en jästtillsats. Och det är under denna andra jäsning, som pågår i 18 månader eller längre, som bubblorna skapas - det är alltså ingen vanlig simpel sodastream-kolsyra vi har att göra med här.

Bubblorna kom ursprungligen till av misstag någon gång under 1700-talets första halva. Vinet buteljerades under vintermånaderna när man trodde att jäsningen var avslutad. Men när temperaturen steg tog jäsningen fart igen, inuti flaskorna. Och kolsyran stannade kvar.

Tre olika sorters druvor används - en grön (chardonnay) och två blå (pinot noir och pinot meunier). Vanligen är champagne gul eller ljusgrön till färgen, men även roséchampagne förekommer. Den kan få sin färg från skalen på de blå druvorna, eller från stilla rött vin som blandats i. Torrheten reglerar man genom att tillsätta mer eller mindre dosage, som är en blandning av socker och champagne.

Man skiljer på årgångsbetecknad och icke årgångsbetecknad champagne. De år då skörden håller speciellt hög kvalitet produceras millésimé - årgångsbetecknad champagne som sedan lagras i minst tre år innan den är att räkna med. Den enklare sorten behöver bara lagras i 15 månader före försäljning.

Vissa årgångar är dyrare än andra. Priset styrs av druvornas kvalitet, vilket i sin tur påverkas av hur vädret var då de skördades. Vingårdens klassificering spelar också in - grand cru är den allra finaste, tätt följd av premier cru.

I Systembolagets sortiment finns champagne från 189 kronor (helflaska) och uppåt. Den dyraste kostar 4 240 kronor och är en Bollinger från år 2000 med namnet Vieilles Vignes Françaises.


Källa
: Wikipedia och Systembolaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!