Bjud på vårlig valborgsmiddag

Valborg är helgen då vi välkomnar våren.  Vad passar väl då bättre än en vårig valborgsmeny?  I dag bjuder vi på en hel middag i vårens tecken.

En valborgspot-au-feu som är fylld med milda svenska smaker och är fantastiskt god. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

En valborgspot-au-feu som är fylld med milda svenska smaker och är fantastiskt god. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Mat & dryck2009-04-23 15:34
Visst gör det ont när knoppar brister, men det gör ännu ondare om vintern aldrig tar slut. Vi måste göra vad vi kan för att skynda på den, välkomna den och vårda den spirande grönskan innan den bestämmer sig för att vända om. Bjud in till en riktig valborgsmiddag - före, efter eller i stället för det där bålet som alla envisas med att trängas kring. Vi är förstås inte de enda som ställer till med brasor så här års. Valborg firas på andra håll också, som i Finland, Estland, Lettland och Tyskland. Traditionen grundar sig på Heliga Valborg som dog 779 efter att ha skapat en kult mot häxor och onda andar. Vi eldar helt enkelt för att bli av med häxorna. För ännu längre sedan ansåg man i Norden att länken mellan de döda och levande var som svagast under just valborgsnatten. Men för de allra flesta handlar det väl knappast om vare sig häxor eller spöken. Snarare om att fira vårens ankomst - elda upp det gamla och ta emot det nya. Men oavsett om man är studentsångare, tonårsfestare eller häxdoktor måste man ju ändå äta. Då kan man lika gärna göra det med vårlik finess i stället för att huttra sig igenom en deppig korvstund vid engångsgrillen. Visserligen är det lite tidigt att hoppas på svenska primörer, men man får ta till det som finns. Jag har satt ihop en vårig valborgsmeny med fina svenska smaker. Laga en eller ett par rätter, eller kör hela menyn. Du kan förbereda det mesta dagen innan.

Släpp kastrullerna loss, det är vår!

Recept

Rabarberbellini

6 portioner, 20 minuter

En riktig vårdrink!

300 g rabarber
75 g råsocker
1/2-1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
3 msk vatten
1 flaska iskallt torrt mousserande vin
Skiva rabarbern och lägg i kastrull tillsammans med socker, kardemumma och vatten. Låt småkoka under lock i ett par minuter. Ta av locket och koka under omrörning till en tjock kompott. Kör med stavmixer. Låt svalna.

Skeda upp purén i höga champagneglas. Slå på riktigt kallt (gärna från frysen) mousserande vin. Rör om och servera genast.



Sparrisbruschetta med vit bönpuré och baconsmul

6 portioner, 30 minuter

Kanske har den inte riktigt kommit igång än, men på valborg vill vi ha sparris!

Puré:
1 citron
1/2 dl vispgrädde
2 kvistar färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta
salt
1 burk cannellinibönor (à 400 g)
nymalen svartpeppar
Bruschetta:
1/2 pkt bacon
1 liten baguette eller liknande bröd
olivolja
2 vitlöksklyftor
250 g sparris, så färsk som möjligt
parmesan
flingsalt
Tvätta citronen och skala av det gula med potatisskalare. Häll grädde, citronskal, rosmarinkvistar, en hel vitlöksklyfta och lite salt i en kastrull. Låt bönorna rinna av ordentligt och häll i dem. Låt koka upp, ta bort från värmen och låt stå och dra i en kvart. Lyft upp rosmarin, vitlök och citronskal. Kör med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och kanske lite citronsaft.

Stek baconet riktigt knaprigt på medelvärme. Låt rinna av och svalna, smula sedan så smått som möjligt.

Skär ganska tjocka skivor av brödet. Pensla med olivolja och grilla i ugnen på 200 grader tills brödet får fin färg. Skär vitlöksklyftorna på mitten och stryk brödet med snittytan.

Ansa sparrisen, skär i bitar som passar till brödet och stek i olivolja i het panna i cirka tre minuter. Den ska fortfarande vara knaprig. Strö över lite flingsalt, men ta det försiktigt eftersom baconet är salt.

Bred generöst med bönpuré på mackorna. Toppa med sparris, parmesanflagor och baconsmul. Vrid några varv med pepparkvarnen över. Dekorera eventuellt med citronzest.



Valborgs-pot-au-feu med primörer och rimmad kyckling

6 portioner, 6 timmar

En fräsch, fin och fantastiskt god rätt att fira in våren med. Ta de primörer du hittar, så små som möjligt. Lårfilé är mycket saftigare än bröst.

1/2 dl salt
1 1/2 l vatten
några kvistar färsk timjan
4 vitlöksklyftor
1 kg lårfiléer av kyckling
12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin
valfri mängd färska primörer, t ex morötter, sockerärter, knipplök, sparris, rädisor, spetskål
2 tsk maizena
2 dl crème fraiche
färska örter, t ex basilika, körvel, gräslök, persilja
Koka upp salt och vatten tillsammans med timjan och tre skalade vitlöksklyftor skurna i bitar. Låt svalna. Lägg i kycklingen och låt ligga och rimma i fem timmar. Ta upp och torka av.

Koka upp buljong och vin i en traktörpanna eller liknande, lägg i kycklingen och låt filéerna sjuda tills de är genomkokta, det tar bara 5-6 minuter. Beräkna samtidigt ungefär hur lång koktid de olika grönsakerna har och lägg i dem därefter.

Sila sedan buljongen i en annan kastrull. Blanda ut maizena med lite kallt vatten och häll ner i buljongen som får koka upp på nytt.

Skala och hacka den sista vitlöksklyftan och mixa tillsammans med crème fraiche och färska örter. Häll ner i buljongen, rör om ordentligt och låt alltihop bli varmt.

Skiva eventuellt de största kycklingbitarna diagonalt, lägg ner i buljongen tillsammans med grönsakerna. Servera i djupa tallrikar med ett gott surdegsbröd till.



Vit chokladmousse med lime och kokoshallon

6 portioner, minst 4 timmar

Valborgsdessert med smak av varmare tider.

200 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
1 ägg + 1 äggula
2 lime
cirka 200 g frysta hallon
1 dl kokos
ev citronmeliss till dekor
Hacka chokladen och smält den i omgångar i mikron eller över vattenbad.

Vispa grädden löst och riv i limeskalet.

Vispa äggen lätt och häll i chokladen, rör om tills det blir en jämn smet.

Vänd försiktigt ner grädden och fördela smeten i fyra glas. Låt stå i kylen minst tre timmar eller över natten. Halvtina hallon, rulla dem i kokos och fördela ovanpå moussen.

Dekorera eventuellt med citronmeliss och servera.

Recept
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!