Bästa strömmingsreceptet har korats

VT:s matbloggare Jan-Gunnar Johansson har det bästa receptet på strömming bland VT:s läsare. Han knep nämligen förstaplatsen framför många andra smarriga bidrag i VT:s tävling. Det gjorde Jan-Gunnar med en oväntad smakkombination med doft och smak från medelhavet.

En vass knip är det viktigaste redskapet i köket. Det är de slöa knivar      na man skär sig på menar Jan-Gunnar.

En vass knip är det viktigaste redskapet i köket. Det är de slöa knivar na man skär sig på menar Jan-Gunnar.

Foto: Ola Axman

Mat & dryck2011-05-28 00:00

Jan-Gunnar är ingen nybörjare i matsammanhang. Han har en egen matblogg på vt.se och har jobbat som kock, både i land och till sjöss. Fast det var ett tag sen nu. Efter avslutat arbete som svagströmstekniker på Landstingfastigheter handlar det mycket om mat och det andra stora intresset, Speedway. Maten står i centrum och filosofin är enkel, Jan-Gunnar lagar svensk husmanskost men ofta med egen touch på det hela, för köket är en plats där det går att experimentera.

Hur tänker du när du tar fram recept?
- Jag använder ofta grundrecept som jag ändrar efter mitt eget huvud. Jag tycker man ska våga i köket. Det gör inget om det blir fel ibland, jag bjuder på mina misstag i bloggen. Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Vinnarrätten, Strömmingsrulader med grekisk touch som Jan-Gunnar döpt den till, vann tävlingen med motiveringen: en smidig "allt i ett-rätt" med stort nytänkande.

Rätten kom till efter inspiration från någon av de bloggar och böcker som han ständigt följer eller bläddrar i. Strömming råkar vara en favorit när det kommer till fisk, även om favoriträtten på det stora hela är Sjötunga Walewska.

- Det är viktigt att den är perfekt stekt. Det är viktigt med all fisk, överstekt är det värsta jag vet, fnyser Jan-Gunnar.

Vi pratar råvaror och en faktor till är viktigt när det handlar om fisk, Jan-Gunnar avskyr de odlade varianterna.

- Det smakar dy och är väldigt skadligt för miljön. För varje kilo odlad lax går det åt ett par tre kilo annan fisk som foder. Det är helt ohållbart, utfiskning är ett verkligt hot som jag ser det.

Samtalet glider in på bloggen igen, en sysselsättning som ligger Jan-Gunnar varmt om hjärtat.

Är det mycket jobb med bloggen?
- Det tar cirka två timmar per dag. Jag och min fru Inga-Lill ska ju ändå äta så det är inte så mycket mer omständligt än vanligt. Jag tycker det är väldigt roligt, särskilt uppmuntrande kommentarer. Här om dagen fick jag en kommentar som menade att min blogg var den bästa matbloggen just nu. Då får jag gåshud över hela armarna.

Vinsten går inte obemärkt förbi, nästa vecka serveras Jan-Gunnars vinnande recept på restaurang Gusto i Västervik och den som är uppmärksam kan se upphovsmannen själv bakom förklädet.

Recept

Jan-Gunnars strömmingsrulader med grekisk touch

5-6 hg strömmingsfilé (24 filéer i detta recept)
6 medelstora potatisar
1 vitlöksklyfta
5-6 msk olivolja
1 stånd färsk fänkål
½ purjolök, gärna från det gröna
100 g fetaost i smala stavar
Salt
Nymald svartpeppar
1-2 kvistar färsk rosmarin
Smör och olivolja till stekning
12 ansjovisfiléer som delas på längden
1/2 dl finhackad persilja
2 msk finhackad dill
3 msk siktat ströbröd
2 dl grädde
1 dl mjölk
½ dl vitt vin
2 msk tomatpuré
2-3 msk flytande smör och rapsolja

Rensa och filea strömmingen om du köpt hel, lägg dem i kallt vatten. Färdigköpta filéer behöver bara sköljas.

Ansa, och strimla fänkålen och purjolöken, fräs dem mjuka i 1 msk smör och 1 msk olja, salta och peppra lätt, låt svalna.

Skala och skiva potatisen i knappt centimetertjocka skivor. Stek dem i olivolja tills de får gyllengul färg, krydda med salt, svartpeppar och lite finhackade rosmarinblad.

Skär skåror i vitlöksklyftan och gnid en ugnsfast form på insidan med den, smörj formen med lite olivolja, lägg potatisskivorna lite omlott i botten av formen och den frästa fänkålen och purjolöken ovanpå potatisen.

Sätt ugnen på 225°.

Rensa och filea ansjovisen, dela varje filé i två strimlor.

Ta upp strömmingen ur vattnet och låt den rinna av, salta lätt på en stor skärbräda, lägg ut strömmingen med skinnsidan neråt och peppra på köttsidan, lägg en ansjovisstrimla, en bit fetaost, en nypa hackad dill och ett par färska hela rosmarinblad på varje strömming, rulla ihop och lägg dem tätt ihop ovanpå grönsaks och potatisbädden.

Sikta över ströbröd och ringla över flytande smör och rapsolja på strömmingsrullarna direkt från flaskan.

Sätt in i den varma ugnen i ca 15 minuter.

Blanda mjölk, grädde, vin, persilja och tomatpuré i en skål, smaka av med salt och nymald peppar och häll blandningen i formen, försök att hälla den utmed formens kanter bredvid strömmingsrullarna, och fortsätt att grädda ca 15-20 minuter. Om det ser ut att bli för mörk färg på strömmingen så täck över med ugnsfolie.

Den här strömmingsrätten kan serveras både som huvudrätt eller på smörgåsbordet, den är även mycket god om den serveras kall. De enda tillbehör som behövs om man serverar den som huvudrätt är en grönsallad och knäckebröd.

Röd sommarströmming

600 gr rensade strömmingsflundror
1-2 burkar ansjovis á 125 gr
2 tsk dillfrön
1 dl hackad dill
3 msk tomatpuré
3 msk vatten
3 msk rapsolja
1 msk pressad citronsaft
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 200 grader.

Rulla in en halv ansjovis och några dillfrön i varje strömming, med köttsidan utåt och packa dem tätt i en smörad ugnsform med skarven uppåt.

Blanda övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Bred röran över strömmingsfiléerna och ställ in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Receptet insänt av Titti Wirenfelt.

Pankopanerad strömming med slottsås

10 st strömmingsfiléer
Till panering:
Panko (asiatiskt ströbröd)
2 dl vetemjöl
4 st vispade ägg
Slottsås:
2.5 dl creme fraiche
1.5 dl majonnäs
Saften och skalet från en halv citron
1 krm cayennepeppar
50g löjrom eller stenbitsrom
1 kork konjak
150g skalade räkor
1 charlottenlök
2 msk hackad dill
Salt och peppar
Blanda creme fraiche med majonnäs, zest och juice av citronen, cayennepeppar, rommen och konjak.

Hacka räkorna i valfri storlek tillsammans med den finhackad charlottenlöken och dillen.

Blanda hacket i såsen och smaka av med salt och peppar.

Panera filéerna först i mjölet, doppa i ägget och panera i panko till ett jämt täcke.

Stek strömmingen i olja med en klick smör till den är genomstekt.

Servera med kokt potatis, gärna vid en härlig sommarstuga under en skinande sol.

Inskickat av Nilz Jönsson

Senapsströmming

Rensad strömming ca 4 filéer per person (2 dubbla)
0.5 dl svensk senap
Grädde och mjölk i lika delar
Ströbröd för panering
Smör till stekning
Turkisk yoghurt smaksatt med senap (efter behag)
Blanda lika delar mjölk och grädde, vispa i senapen.

Lägg den rensade strömmingen i gräddblandningen och marinera i 8-10 timmar i kylskåp.

Lägg filéerna dubbla och panera i ströbrödet.

Stek filéerna i smör i stekpanna.

Servera med pressad kokt potatis och sås gjord på yoghurten och senap (efter din egen smak)

Inskickat av Kerstin Åhlin

Inkokt kryddpepparströmming (4 personer)

1 kilo strömming
1.5 dl vatten
1.5 msk salt
2 tsk krossade kryddpepparkorn
Till lagen:
1 dl ättikssprit
1 dl vatten
1.75 dl socker
Garnering
3-4 msk finhackad rödlök
dill, några kvistar
Rensa strömmingen, ta bort ryggbenet och skölj.

Rulla strömmingen med skinnsidan utåt och lägg tätt ihop i en låg kastrull eller panna.

Koka upp vatten och salt, häll det heta vattnet över strömmingen och låt sjuda under lock i 8-10 minuter.

Ta upp strömmingen, lägg den på ett serveringsfat och strö den malda kryddpepparn över den heta strömmingen.

Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna. Slå den sedan över strömmingen.

Strö den hackade löken över strömmingen och låt stå i kylskåp mins ett dygn innan servering.

Garnera med dillkvistarna och servera med kokt potatis.

Inskickat av Ann Marie Borgstedt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!