Avsluta julen med annorlunda Jansson

Portionsjansson. Janssons frestelse på nytt sätt.  Foto: Dan Strandqvist

Portionsjansson. Janssons frestelse på nytt sätt. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2008-12-22 19:04
Vad sägs om en krämig rotsaksfrestelse med smak av både ansjovis och rökt kaviar efter jul? Gärna i små portionsformar.Kan våra grannar i öst äta kålrotslåda bör vi kunna dryga ut potatisen med andra, mer smakrika rotsaker. Minskar vi dessutom på ansjovisen för att ge plats åt lättrökt kaviar blir resultatet en riktigt läcker frestelse.När man gör frestelse får den skurna potatisen inte läggas i vatten. Om frestelsen eller gratängen ska bli krämig måste potatisen ha kvar sin stärkelse, i synnerhet när man har mindre bindande rotsaker med i frestelsen. (TT Spektra)
Recept
RotsaksfrestelseFör 4 personer
500 g mjölig potatis
1 morot
1 bit kålrot
1 bit rotselleri
1 rödlök
salt

Till lagen:3 msk hackad gräslök
4 msk rökt kaviar
100-150 g ansjovisfiléer med spad
5 dl mager grädde
2 msk ströbröd
smör
Skala potatis och rotsaker. Strimla, gärna på maskin, men ta varje rotsak för sig. Strimlor av kålrot och rotselleri bör förkokas några minuter i lättsaltat vatten. Hacka rödlöken och blanda rotsaksstrimlor och lök i en rymlig bunke. Det är viktigt att allt blandas väl. Lägg därefter över blandningen i smörad, ugnsfast form.Blanda hackad gräslök med kaviar, ansjovisfiléer med spad i matberedaren. Kör allt till slät vätska. Blanda med grädde.Slå gräddblandningen över rotsakerna och avsluta med lite ströbröd och en liten smörklick. Grädda rotsaksfrestelsen 35-40 minuter i 200 graders ugn. Serveras varm eller kall på julbordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!