”Äter som en hel familj ibland”

Mycket kolhydrater. Stora mängder mat. Och enbart vatten som dricka. Så kan man kort sammanfatta cyklisten Stefan Carlssons matvanor.– Innan tävling planerar jag hur jag ska äta i flera dagar, säger han.

Foto: Ola Axman

Mat & dryck2012-04-16 15:04

Kolhydrater alltså. Därmed är Stefan Carlsson inget större fan av den växande LCHF-trenden. En kost som skidåkaren Erik Rollborn tidigare har hyllat i den här reportageserien.
– Nej, det känns nästan lite religiöst det där. Jag tror att LCHF är dåligt på lång sikt. Så mycket som jag tränar behöver jag mycket kolhydrater, det passar mig perfekt.


Har du blivit ännu mer noggrann med vad du äter sedan du började satsa ordentligt på cyklingen?
– Jag lär mig hela tiden mer om mat och tänker ganska mycket på vad jag stoppar i mig. När jag tränar exempelvis två pass om dagen måste jag äta mycket för att orka med. Ibland äter jag nog som en hel familj, jag har nog tappat greppet på vad som är normalt.

Vad brukar du stoppa i dig?
– Mycket pasta och ris. Ibland potatis också, som jag gör mos av. Det blir även en del bulgur och couscous. Som kött blir det mycket kyckling, köttfärssås, lax och tonfisk. Ibland blir det färdigköpta köttbullar.
Just kyckling är vad Stefan bjuder på när VT besöker hans lägenhet i Johannesdal. Till detta blir det pasta. Innan han börjar koka pastan väger han upp det – detta för att få precis rätt mängd.
– När jag lagar till mig själv brukar jag ha 150–250 gram. Tidigare körde jag alltid 250 gram, men jag har lugnat ner mig lite nu.
– Vanlig husmanskost funkar kanon för mig. Det enda jag stoppar i mig förutom det är sportdrycker. Till mat dricker jag nästan alltid vatten. Mjölk dricker jag aldrig.


Hur laddar du upp matmässigt innan en tävling?
– Jag tänker alltid igenom vad jag ska äta under dagarna innan och äter extra mycket då. Sedan äter jag mindre närmare inpå tävlingen. På tävlingsdagen brukar jag äta tre timmar innan start, det är lagom. Äter jag senare blir jag för tung i kroppen.
Stefan Carlsson är ganska nyligen hemkommen från ett tre veckor långt träningsläger i Spanien med klubbkamraterna från Kolmården. Ett läger han är helnöjd med.
På söndag börjar säsongen med en deltävling i Västgötacupen – som konstigt nog avgörs i skånska Kristianstad.
– Jag känner att jag börjar bli lättare i kroppen nu efter att ha varit ganska nedtränad. Det ska bli riktigt kul att säsongen drar igång, säger 45-årige Stefan vars stora mål är Långloppscupen, SM, svenska cupen och Cykelvasan.

Ingredienser

Skivad kycklingfilé, röd paprika, lök, crème fraîche med smak av tomat och basilika. Salt och vitpeppar som krydda. Till det en sallad bestående av tomater, broccoli och en salladsmix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!