Räddningschefen i Västervik och den nytillträdde ambulanschefen Melker Engström har diskuterat hur man ska kunna minimera larmtiderna – hur man på snabbaste vis kan nå och hitta den adress där någon ropar på hjälp av en eller annan anledning. Varje sekund kan vara viktig – till och med livsavgörande vid till exempel ett hjärtstillestånd.
Det händer till och från att räddningstjänsten och ambulanserna har svårt att hitta rätt adress. Det kan bero på en rad omständigheter. Det handlar om hus där numret inte står på byggnaden överhuvudtaget, eller att mossa och gräs tagit över så man inte längre kan läsa siffrorna tydligt. Det kan vara buskar och annan vegetation som skymmer sikten eller att det finns flera platser med samma namn.
– I Loftahammar finns det tre Gärdet till exempel. Det skapade förvirring för några år sedan och räddningstjänsten åkte fel, berättar Joakim Jansson.
Räddningstjänsten och ambulanskåren uppmanar oss att vi tittar över våra fasader, tar bort buskar som skymmer och tvättar bort mossan.
– Det kan rädda liv, varje sekund kan vara betydelsefull, säger räddningschefen Joakim Jansson.
Det kan också bli svårigheter i hyreshus om man inte har rätt namn på dörren, att räddningspersonalen får chansa på första bästa dörr.
Lena Karlsson, ambulanssjuksköterska, berättar att hon vi flera tillfällen fått springa runt och leta efter rätt adress. På landsbygden finns också ett annat problem. På många håll finns inga nummer överhuvudtaget, bara ett namn.
– När man kommer fram kan det vara flera hus på samma ställe. Då är det bra om man kan få något kännetecken. Sådant gör att vi kan komma fram snabbare, säger Lena Karlsson.
Dessutom finns det i dag moderna hjälpmedel som kan hjälpa brandbilar och ambulanser att kan komma fram snabbare. Om man redan från början när man kommer till ett nytt ställe kollar vad det är x- och y koordinaterna på platsen gör det livet betydligt lättare för räddningstjänsten och kanske förlänger er stund på jorden. Det kan vara speciellt värdefullt om man är ute i skärgården eller ute på landet.
Både Joakim Jansson och Lena Karlsson betonar nyttan av att räddnings- och ambulanspersonalen i Västervik känner varandra väl. De tränar och övar tillsammans. Det åker ut på larm tillsammans (se faktaruta). Dagens ambulanser är utrustade som en mindre akutmottagning. Patienterna kan få mycket hjälp på vägen in till sjukhuset.
– Det är stor skillnad mot tidigare då ambulanserna, i stort sätt, bara vara ett transportfordon, säger Joakim Jansson.
bengt.faleij@vt.se
0490-666 08