Vägen till drömhemmet kan kännas lång och snårig när kaoset möter dig redan i hallen. Skor, kläder och post i en tröttsam röra – kombinationen av dålig förvaring och en trång bostad är ofta en svår nöt att knäcka när bostaden ska inredas. I rum efter rum. Och hopkoket av familjens möbler och stilar kan göra dig förvirrad i ditt egna hem. Att piffa till hemmet och få till de där smarta lösningarna är inte det lättaste. Här är proffstipsen för de vanligaste bryderierna.
Hasta inte
Nyinflyttade gör ofta samma misstag: Att så fort som möjligt få ordning på så mycket som möjligt. Snygg färg på väggarna, rätt möbler, bra planlösning och fina lampor.
– Många vill ha det tipptopp direkt och hastar utan att tänka efter. Bo in dig innan du går vidare med inredningen. Då blir resultatet både bättre och billigare. Beslut som man ångrar kan stå dig dyrt, säger Katarina Rasmusson.
Tips:
Som nyinflyttad kan du börja med att måla alla väggar vita, tipsar hon.
Försök inte att "bli färdig" med ditt hem, låt inredningen vara en ständigt pågående process.
Ny planlösning
Det går inte att öppna ett inredningsmagasin utan att mötas av öppna planlösningar och studiolägenheter med råa betonggolv. Sådana hem ligger högt på många önskelistor. Men innan du greppar kofoten och börjar slå ned väggarna, är det verkligen läge att ändra planlösningen? Passar det med en rå look i din gamla sekelskiftesvilla?
– Alla stilar är inte självklara i alla hem. Min dröm är ett stort, socialt kök med möjlighet att hänga runt en bardisk. Men det funkar inte i det här huset. Snöa inte in på en viss stil, anpassa tankarna lite.
Tips:
Spana in bostaden i olika ljus – hur solen lägger sig i rummen olika tider på dygnet kan få dig på andra tankar.
Passar det med ett nytt fönster där? Markera med maskeringstejp där du funderar på att sätta in fönster, dörrar eller liknande. Om du låter tejpen sitta upp ett tag får du tid att känna efter – och kanske ångra dig?
För den trångbodde
Arvegods ska blandas med din moderna smak, sambons lantstil. Det blir en salig blandning det. Ska allt in i huset? Nix, stuva ned i flyttkartonger och förvara i förråd – eller gör en rejäl utrensning.
– Allt du äger behöver inte rymmas i bostaden. Fundera på vad du använder regelbundet och våga välja bort saker. Ett hett tips är att lyfta saker från golvet, till exempel hyllor. Rummet känns mycket större och renare när man ser golvytan. Dessutom blir det enklare att städa.
Tips:
Saknar du en arbetsplats? Utnyttja nischer eller montera en utfällbar skiva i hallen/sovrummet/vardagsrummet.
Digitalbox, router och andra fula manicker gör att det ser stökigt ut. Göm undan i ett skåp!
Smart förvaring
Kläder och pryttlar som ligger utspridda i lyan och inte får plats i skåp och byråer – ingen fröjd för ögat direkt.
– Inför varje säsong plockar du undan kläder som inte används. Då får du också en bättre överblick över din kläder och prylar.
Tips:
Slå två flugor i en smäll genom att kombinera möbel med förvaring, till exempel en pall med förvaring under sitsen.
Köp en massa burkar och stapla på höjden i köksskåpen, så rymmer du mer.
Viktig belysning
Det räcker inte med en ensam lampa i taket. Tänk: arbets-, stämnings-, led- och allmänbelysning. Olika typer av ljus kräver många olika sorters lampor.
– Belysningen kan verkligen göra ett helt rum, hur trevligt är det att äta middag under lysrör? Glöm inte belysning vid arbetsytor eller saker du vill ska synas. Man kan aldrig ha för många lampor.
Tips:
Höj mysfaktorn med speciell tavelbelysning eller gör det läsvänligt i soffan med en riktbar spotlight.
Gör hemmet personligare
Mixa nyköpta möbler med loppisfynd och sådant som du har en personlig relation till. Utgå ifrån vad du gillar och trivs med – inte hur andra uppfattar det. Var också beredd att kompromissa med övriga familjen.
– Jag är inte alls förtjust i hornet som hänger på väggen i köket, men det har en personlig relation till min man som själv har skjutit djuret. Han gillar inte en tavla som jag ärvt från mormor, men den får hänga på väggen eftersom den är betydelsefull för mig. Sådant gör hemmet levande.
Tips:
Fundera på vad som betyder något för dig: Reseminnen? Arvegods? Saker som speglar dina intressen? Välj sedan ut några saker med omsorg – det bör inte bli för mycket och för brokigt. Presentera det på ett snyggt sätt i stället för att låta det ligga och skräpa.