Ända sedan de började sitt tredje gymnasieår i höstas har de arbetat med sitt gymnasiearbete, ett arbete de måste få godkänt i för att få sin yrkesexamen. Själva målet med all planering är två middagar, den ena hölls igår och den andra ikväll. Temat för middagarna är Operakällaren.
Bakom all planering står eleverna Emil Masth, Therese Mykkänen, Martina Nilsson och Christopher Lundgren. Idén till middagarna fick de tack vare praktiken förra våren, då Therese, Martina och Christopher jobbade på Operakällaren i Stockholm.
– Man börjar med en idé, sedan får man komma på resten, säger Therese.
Restaurangskolans evenemang tar vanligtvis 70 gäster men under de här middagarna har gästantalet begränsats till 50. Martina förklarar att det beror på att de vill kunna lägga mycket energi på gästerna. Och tanken med middagen är just att den ska följa i Operakällarens spår, men för ett bra pris.
Det är mycket att tänka på inför den här typen av middag. Allt måste passa och matcha, även dukningen. Eleverna berättar att färgerna måste passa ihop och att det inte ska vara för mycket på borden.
– Man ska kunna röra på armarna, säger Emil.
I sammanlagt hundra timmar har de slitit med sitt gymnasiearbete. En av klassens mentorer, Maj Rondahl, säger att eleverna växer otroligt mycket av att få jobba så självständigt med ett projekt.
– De lär sig att hitta lösningar. Och det är viktigt att berömma dem när det går bra, säger hon.