Kroppen måste jobba hårdare när det är varmt eftersom hjärtat slår snabbare och uttorkningen går snabbt. Därför kan det vara idé att ge sig ut i spåren när det är kallt och ruggigt, inte vänta på den behagliga värmen.
– Om man har typ isbitar i handen så kan man ta ut sig mer om det är lite varmt. Då får man den här nedkylningen. Jag kan tänka mig att det är lite samma fenomen med den här forskningen. Kanske kan man få ner pulsen och springa lite fortare, säger Anders Kleist, löpare för Linköpingsklubben Akele.
För några år sedan, när det var mycket snö i Kolmårdsskogarna, fick Anders Kleist ligga i för att kunna springa utomhus. Vägarna var för isiga och snön låg djup.
– Jag hade en stig mellan Kolmården och Stavsjö som jag sprang. Den blåste igen hela tiden vilket gjorde att jag fick trampa upp den igen dagen efter. Så fortsatte det men när man sprungit ett par gånger så är det lite lättare.
Även om forskarna kommit fram till att det går att springa snabbare när det är kallt är det inte avgjort positivt att ge sig ut när det är frysgrader. Vissa underlag är bättre än andra.
– Det är bättre att det är djupsnö än när det är is. Det går inte att springa lika fort eftersom det är tyngre. När det är is springer man lika fort men fästet blir sämre än vanligt. Då är det lätt att dra på sig skador, säger Anders Kleist.
Hur kan man undvika skadorna?
– Det gäller att klä sig ordentligt. Många av skadorna som uppstår är att man är för kall om en kroppsdel. Är det inte någon snö ute kan man exempelvis bli väldigt kall om hälen. Ett par varma springstrumpor är bra.
Finns det någon temperatur som du inte skulle rekommendera någon att springa under?
– Nej det finns det väl inte men samtidigt finns det väl ingen anledning att springa kallare än minus tio grader. Det handlar om att vänja sig lite också, första gången är det tufft men sedan blir det bättre. Så länge man inte fryser ihjäl så går det ju rätt bra.
Finns det några lopp att springa på vintern?
– I Sverige finns det i princip inga, några stycken kanske. Det är inte någon större marknad för det, säger Anders Kleist.