Luftkuddarna räddar liv

Klockan 17.57 gick larmet. En buss med ungdomar som passagerare hade kört av vägen och vält i en slänt. Flera ungdomar satt fastklämda under bussen. - Det gick bra, vår nya utrustning med luftkuddar fungerade som den skulle.

11 oktober 2012 22:58

Det sade Peter Göransson på räddningstjänsten när övningen på Målserum på torsdagen var avslutad. Avsikten var att öva på ett så realistiskt sätt som möjligt med de nya luftkuddar som räddningstjänsten köpt in och som samtliga brandmän nu har fått utbildning på.

- Varje luftkudde kan lyfta fem ton, och kan användas om passagerare sitter fastklämda under bussen.

Så var fallet vid torsdagskvällens övning med hjälp av ett halvdussin statister. De fick ett styvt jobb med att ta hand om de skadade i bussen medan man samtidigt förberedde för att placera ut de två luftkuddarna. Ganska snart fick brandmännen luftkuddarna på plats, samt de tillhörande stöttorna för att säkra lyftet. Sedan kunde de skadade under bussen dras fram och lyftas på bår.

Räddningstjänsten i Västervik är bland de första kommunerna som köpt in den här specialutrustningen. Peter Göransson har varit projektledare och utbildningsledare.

Utrustningen har tagits fram efter de erfarenheter som gjort i samband med ett antal svåra bussolyckor där passagerare har suttit fastklämda och där det inte gått att lyfta bussen med de vanliga typerna av hydrauliska lyftar. Luftkuddarna fördelar trycket på ett helt annat sätt.

- Utrustningen kan rädda liv och innebär en trygghet om det inträffar en svår bussolycka, säger Peter Helge som fanns på plats för att övervaka övningen, som han tyckte blev lyckad och gav nyttiga erfarenheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!