Polisen utreder sprängning av vrak

Det råder dykförbud på det sjunkna skeppet Luleå sedan i onsdags. En polisutredning pågår, och svensk militär bärgar bland annat explosiva ämnen från vraket, på uppdrag av polisen.

15 september 2012 09:27

I somras skrev VT om hur mångmiljonären och Ållonö slotts ägare Anders Sydborg från Vikbolandet börjat spränga på det gamla vraket M/S Luleå. Skeppet sjönk utanför Västervik under andra världskriget, och var lastat med svensk järnmalm. Anders Sydborg var på jakt efter just järnmalm.

Men han hade aldrig tillstånd för sprängningen från länsstyrelsen, och nu agerar myndigheterna. Ett dykförbud har utfärdats på vraket - som annars är ett populärt tillhåll för sportdykare - och polisen har inlett en utredning.

Utredningen görs dels för att sprängningen gjorts utan tillstånd, dels för att det finns farliga explosionsvaror i och intill vraket. Utredningen är rubricerad som "framkallande av fara för annan". Militära dykare har kallats in för att bärga föremålen, och på så sätt säkra bevismaterial åt polisen.

- Vi stödjer polisen i Kalmar län, det är på deras uppdrag vi genomför dykningen, säger Mikael Abramsson på Försvarsmaktens informationsstab.

Det är en dykgrupp på sex personer från röjdykardivisionen på den fjärde sjöstridsflottiljen som dyker på vraket. Leder arbetet gör vakthavande befäl på den marintekniska staben. I går, fredag, avbröts dykningarna på grund av dåligt väder, men kommer att fortsätta nästa vecka.

- Vi har även en bevakningsbåt som följer med, och utrustning till det.

När VT ringer upp Anders Sydborg på fredagen vill han inte kännas vid att han skulle ha något ansvar för sommarens sprängningar.

- Jag har absolut inte gjort några sprängningar, jag har bara jobbat som konsult. Du får prata med min advokat.

Visste du om att det pågår en polisutredning på M/S Luleå?
- Nej, och hade jag sprängt så hade jag varit informerad om det. Jag har inga kommentarer över huvud taget om det här.

I tidigare tidningsartiklar har Anders Sydborg berättat att han sålt det företag som stod bakom ansökan till länsstyrelsen om att få spränga på M/S Luleå. Det företag som sprängde på vraket i somras är Ocean Recycling, som han själv startat men nu är konsult åt.

Även Kustbevakningen har varit på plats ute vid vraket, men hänvisar till polisen och Försvarsmakten när det gäller den pågående förundersökningen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!