Sprängde vrak utan tillstånd

Anders Sydborg har sprängt vraket efter lastfartyget Luleå och han tänker bärga malmen och skrovet från vraket. Han hävdar att han har bärgningsrätt, något som Länsstyrelsen menar inte är sant.

13 augusti 2012 16:14

Anders Sydborg säger till VT att M/S Luleå är sprängd och när vi frågar om sprängningen skedde utan tillstånd blir han upprörd.

- Så fort jag är inblandad så skrivs det en massa skit. Alla tillstånd fanns för sprängningen och alla lagar är följda, vi hade bärgningsrätt. Det har gjorts en ägarutredning och sprängarna har fått klartecken.

Sydborg är konsult åt företaget Ocean Recycling som sprängt lastfartyget på havsbottnen. Han säger att dykarna gått igenom hela vraket och att vissa delar av vraket bärgades redan 1952. Anders Sydborg vill åt skrovet och den järnmalm som finns kvar av lasten men han säger att han inte vet hur stora volymer det rör sig om.

Ann Pettersson, länsjurist vid Länsstyrelsen, säger att Anders Sydborg sökte tillstånd men inte fick ensamrätt på vraket M/S Luleå.

- När man söker bärgningsrätt ska man tala om vad man vill göra med godset och visa en plan för genomförandet. Man måste också visa att godset verkligen är övergivet och att det inte finns några anspråk från någon ägare. Det kunde inte visas.

Så det finns alltså inget tillstånd för att spränga och bärga M/S Luleå?

- Nej, det fanns inget tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Lönn