De öppnar konstgalleri i "den fula ankungen"

Längs Loftahammars huvudgata ligger det stora vita huset som kallats både "Törngårdshuset" och "Posthuset". Efter flera års renovering gör sig paret Zepeda-Albexon nu redo att öppna sitt konstgalleri, i huset som nu fått namnet "Svanhuset".

Bland Reginas målningar finns porträtt av maken Peter och henne själv. Självporträttet innehåller flaggor, ettor och nollor, och rosor. Peter porträtteras ihop med sin karaktäristiska mustasch, en båt och en svan.

Bland Reginas målningar finns porträtt av maken Peter och henne själv. Självporträttet innehåller flaggor, ettor och nollor, och rosor. Peter porträtteras ihop med sin karaktäristiska mustasch, en båt och en svan.

Foto: Martina Gradian

Loftahammar2021-05-24 19:00

– Det kändes ganska självklart, att det ska heta svanhuset. Det har varit den fula ankungen, och nu har det fått förvandlas till en vacker svan, säger Peter Albexon. 

Paret träffades i Berlin och förälskade sig i Loftahammarshuset 2017. Sedan dess har huset fått sig ett rejält ansiktslyft och de två översta våningarna har förvandlats till ett hem. På bottenplanet hittar vi konstgalleriet, som öppnas upp för allmänheten kommande helg. 

undefined
Regina Zepeda-Albexon och Peter Albexon träffades i Berlin, och flyttade in i huset i Loftahammar 2018. Sedan dess har de genomfört en omfattande renovering: bland annat har de öppnat upp rummen på vindsplanet för att skapa en umgängesyta som leder ut till balkongen och utsikten över hamnen. För ett år sedan fick de tillökning i familjen med valpen Pepper.

Tavlorna målas av Regina Zepeda-Albexon, och ramarna snickras av maken Peter Albexon. Länge var målningen bara en hobby för Regina, som är utbildad systemingenjör. 

– Men jag har alltid älskat att måla, det har alltid funnits där, berättar hon. Hon beskriver sin konst som en blandning av "contemporary art" och "pop art".

– Jag älskar att lära mig nya saker. Jag är en nyfiken person, jag älskar både Andy Warhol och Picasso. 

Det tar ungefär en månad att färdigställa en tavla.

– Då målar jag flera timmar varje dag, skrattar hon, och berättar att många av tavlorna har kommit till under de långa mörka vintermånaderna.

undefined
Visst kan man panta sina ölburkar, men man kan också återvinna dem genom att skapa konstverk av dem. "Berlin style", skrattar Regina Zepda-Albexon.

Främst är konsten ett sätt att uttrycka sig. Intill några av tavlorna i galleriet hänger beskrivningar. Regina berättar om oljemålningen hon döpt till "Tree of Souls":

– Jag påbörjade den under mars 2020, när New York City drabbades så hårt av coronaviruset. Jag blev chockad över hur många som avled, och jag sörjde för alla som inte kunde vara tillsammans med sina nära och kära. 

Även datavetenskapen avspeglar sig i konsten. Frihetsgudinnan avbildas tillsammans med ettor och nollor. Ett ansikte omgärdas av linjer för ansiktsigenkänning. 

– Hur teknik utvecklas är så spännande. Dels är det mycket som är bra, dels är det många som inte tänker på hur mycket vi delar med oss av, i till exempel ansiktsigenkänning, förklarar hon.

De allra flesta tavlorna är oljemålningar på duk, och i presentbutiken en trappa ner hittar man både prints av målningarna, och utsmyckade spargrisar och träfigurer. Dessutom har paret tagit på sig att designa en egen "Loftahammarslogga". 

– Våra bekanta som kommit på besök om somrarna tyckte att det var tråkigt att det inte fanns någon souvenir som visar att man varit i Loftahammar, säger Regina och visar väskor och tavlor som pryds av färgglada fiskar. 

undefined
Paret Zepeda-Albexon förälskade sig i Loftahammarshuset 2017. Sedan dess har huset fått sig ett rejält ansiktslyft och de två översta våningarna förvandlats till ett hem. På bottenplanet hittar vi också konstgalleriet, som öppnas upp för allmänheten sista helgen i maj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!