Syskonen Titti och Peter driver kafé ute på skärgårdsön

Här finns inga bullar till kaffet. På Långholmen är hela upplevelsen själva grejen. Och glassen förstås.

Sjövägen är enda vägen till Långholmens glassbod.

Sjövägen är enda vägen till Långholmens glassbod.

Foto: Christer Andersson

Loftahammar2024-08-08 20:00

Nyheten i korthet

  • Långholmens glassbod, som drivs av syskonen Christin "Titti" Sylvander och Peter Hartlow, erbjuder en unik upplevelse i Tjusts norra skärgård. Besökarna kan äta av hemgjord glass och lättare rätter medan de tar in utsikten.
  • Kaféet, som endast kan nås med egen båt eller kajak, vill expandera sin matdel och kanske hålla öppet någon kväll i veckan. De planerar också att hitta en båtförbindelse och erbjuda lyxigare campingmöjligheter.
  • Långholmen har varit i familjens ägo sedan 1922 och blir ett privat sommarställe efter klockan 17. Syskonen, som växte upp på ön, ser sitt kafé som en del av en levande skärgård och vill skapa gemenskap för sina gäster.

Kafépärlor

Hit tar man sig med egen båt eller kajak. Några skärgårdsturer finns inte till den här ön i Tjusts norra skärgård.

Långholmen hittar man strax söder om Stora Askö och öster om Horsö, just innanför farleden vid Jungfrusund. En saltkråkeidyll som öppnar upp för gästerna under den intensiva högsommaren. 

Hit kommer man för att fika, äta glass och kanske ta en lunch. När det är soligt ligger båtarna tätt här.

– Vi vill bjuda på en bit av vårt paradis. Vi är inte ett kafé, vi vill vara en unik upplevelse som skapar gemenskap och jag tycker att vi har lyckats, säger Christin "Titti" Sylvander som driver Långholmens glassbod med sin bror Peter Hartlow.

undefined
Syskonen samsas. Storebror Peter Martlow och lillasyster Titti Sylvander driver sommarföretaget tillsammans.

Allt är noga genomtänkt. När man kommit iland gör man sin beställning och får senare sin namnmärkta korg med det man valt. Var man än slagit sig ned är det svårt att undkomma den betagande utsikten över havet, klipporna och seglen som passerar i farleden.

De öppnade på skoj 2020. Det här är glassbodens fjärde sommar. Den drivs av Titti och Peter med sina familjer, mamma Karin och sommarjobbande ungdomar från öarna intill.

Hit kommer folk från sina sommarboenden i Ytterby, Kaggebo, Gryt, Valdemarsvik, Västervik och Loftahammar.

Det finns bakad potatis, pajer och lättare rätter. Men det är glassen det handlar om. Dagens smaker visas på tavlan nere vid båthuset. Lingon, ägglikör, pistage, storsäljaren dajmglass, hallon/lakrits med flera. All glass serveras i bägare, några strutar eller våfflor finns inte.

undefined
En lokal smak, havtornsglass.
undefined
VT:s reporter testade glassen vid strandkanten.

– På nätterna gör jag glassen. Allt görs för hand med mycket kärlek, grädde och äkta smaker, utan E-tillsatser och geggamoja. Det ska vara klass, tycker Titti som tycker bäst om lakrits med krossad turkisk peppar.

Peters definitiva favorit är romrussin.

undefined
Här kan man läsa historien bakom Långholmen.

Här har Titti och Peter tillbringat somrarna sedan de var små. De kan vattnen och har koll på var grynnorna finns. De är sjätte generationen på ön. 1922 köpte mormors morfar, Calle och Carolina Jonsson, Långholmen (med tre andra öar) ur ett konkursbo för 300 kronor.

– Nu äger Peter, mamma och jag varsin tredjedel, berättar Titti.

Hon har operativa ansvaret och hand om personalen. Peter har affärsutveckling och logistik.

– Vi är bra på olika saker och kompletterar varandra. Vi har hittat ett gemensamt engagemang och har inga större konflikter, är syskonen överens om i solstolarna vid husväggen.

Orkar ni hålla i det framöver?

– Jo, vi vill utveckla matdelen, kanske ha kvällsöppet någon dag per vecka och vi skulle vilja hitta någon båtförbindelse.

Det går att hyra SUP-paddlingsbrädor. Kajakgästerna kan övernatta i uppspänt trädtält. På södra Långholmen planeras ett lyxigare glampingtält med bäddar.

undefined
Så här ska det vara. Alltid en korg med namnlapp till beställningen.
undefined
Menyn med dagens glassmaker där man kommer iland.
undefined
Att paddla hit är en annan lösning.
undefined
Entrén till glassboden. Där man gör sin beställning.

En sak som gör Långholmen lite speciell är vad som händer när klockan passerat 17.

– Då blir det här vårt privata sommarställe igen. Vi lär kunderna och ber dem ha respekt för det. 

Norrköpingsfamiljen Ida och Johan Walther har bara fem minuter från Horsö och kommer med barnen Theodor och Elise för ett av sommarens glassbesök.

– Miljön här är magisk, tycker Johan Walther.

De kom i sista rappet. Måndagen 12 augusti är det stängt för säsongen. 

Då blir det lite ledigt innan Titti flyttar hem till vardagen i Stockholm som fotograf och gruppträningsinstruktör och Peter återvänder till Skanör där han jobbar med fiberutbyggnad till havs.

– Det blev så bra det här. En del av en levande skärgård, tycker mamma Karin om hur ön fått nytt liv.

undefined
Tre av sommarjobbarna. Saga och Tilde Sylvander samt Maja Hartlow (döttrar i huset).
undefined
Norrköpingsfamiljen vid favoritplatsen. Ida och Johan Walther med barnen Theodor och Elise njuter av glass och utsikt.
undefined
Mamma Karin gläds över att ön fått liv. När det blir för stökigt drar hon sig undan.
undefined
I båthuset finns en liten butik. Här lägger båtarna till.
undefined
Peters lya. Varje natt somnar Peter Hartlow till vågskvalp under stjärnorna i sitt trädtält.
undefined
Soliga sommardagar är bra glassdagar.
Långholmens glassbod

Kaffe: Amway bryggkaffe, från arabicabönor, serveras i termos.

Te: Påsar, sju olika smaker.

Sittplatser: Ett 70-tal, plus där man slår sig ner på rumpan. Inga inomhusplatser.

Öppet: Klockan 11-17, måndagar stängt. I år från midsommarveckan till 12 augusti.

Anställda: 17 personer totalt (14-18 år) plus "Titti".

Specialaren: Dajmglassen, den vi började med.

För allergikern: Glutenfri och laktosfri glass finns, ingen sockerfri. Däremot finns hundglass.

Pris för kaffe med glass: Kaffe 35 kronor och en bägare glass 57 kronor.

Karta: LÅNGHOLMEN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!