SOS från båtklubben: "Vi behöver yngre förmågor"

"Gubbarna" i Föreningen Tjust Allmogebåtar har sin sista arbetsdag på Rågö under lördagen. Till våren hoppas man på fler aktiva medlemmar. Annars riskerar träbåtstraditionen att dö ut.

Jan Hartman säger att man behöver fler som engagerar sig.

Jan Hartman säger att man behöver fler som engagerar sig.

Foto: Privat

Loftahammar2022-11-12 08:00

"Gubbar" är inte vår beskrivning, det är Jan Hartmans. Han är sekreterare i föreningen och lite skämtsamt sänder han ut ett SOS till alla intresserade. Man behöver fler aktiva i föreningen, gärna kvinnor.

– Det blir bättre när det är en blandning. Vi är nästan bara gubbar som är aktiva. Många är med och stödjer vår verksamhet, och det är vi så klart väldigt tacksamma för, men nu måste vi ha in yngre förmågor i den aktiva verksamheten.

Man håller till på Rågö nära Loftahammar och renoverar och sköter om flera allmogebåtar i sin verkstad på ön. Det gör man för att bevara ett kulturarv som varit med och format Tjust under många år.

Men nu finns risk att kulturarvet tynar bort, man är för få som är med och bygger och renoverar båtarna.

– Det är ju ett problem för många föreningar, att hitta aktiva medlemmar, så vi är inte ensamma om det.

Vad får man då, om man engagerar sig?

– Kunskap och gemenskap. Vi söker de som har ett intresse för ett hantverk som funnits länge. Vi har utbildade båtbyggare, "vanliga gubbar" som byggt båtar själva, och de som hjälper till allmänt med det man kan. 

– Man har alla chanser att lära sig det här från grunden, av folk som vet vad de sysslar med.

Han berättar att man inte behöver några förkunskaper, bara intresse.

– Resten lär man sig på vägen av de som kan. Alla kan inte vara duktiga på det här direkt, vi behöver folk som kan hålla i en pensel med. Att olja ett bord till en båt kan de flesta göra.

Lite hopp finns det allt. Hantverk ligger i tiden och den speciella klinktekniken, där brädorna överlappar varandra i båtens bärkonstruktion, återfinns bland annat i de berömda Tjustökorna. Förra året blev tekniken ett immateriellt kulturarv, utsett av UNESCO.

– Det var ju det bästa som kunde hända. Vi hoppas att fler ska vilja vara en del av att bevara ett utsett kulturarv och de finns mer pengar att söka tack vare det. Men det är folket vi också behöver.

Och så var det här med tjejerna...

– Jag är bekant med båtbyggarskolan på Skeppsholmen i Stockholm. Där går det många kvinnor, så intresset verkar finnas. Men alla är välkomna!

För att locka ytterligare berättar Hartman att de som hjälper till gärna får låna båtarna som föreningen har gjort iordning.

– De ska inte stå på museum utan användas, det finns många båtar att välja på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!