Sommartalet i Loftahammar är en tradition som grundades redan 1975 av Karl Gustaf Andersson och Sture Andersson. Varje sommar besöks Stures Café av en inbjuden talare från Moderaterna, och tidigare har man kunnat lyssna på bland annat Fredrik Reinfeldt, Marie Abrahamsson och Filippa Reinfeldt. I år var det den tidigare migrationsministern Tobias Billström, numera riksdagsledamot för Malmö kommun och Moderaternas gruppledare i riksdagen, som gästade sommaridyllen.
– Tobias blir vår 43:e talare och det är väldigt roligt att just han kommer, säger Katarina Andersson, ordförande i Loftahammars moderata förening, som årligen arrangerar evenemanget.
– Under åren så har det funnits ett stort intresse från våra gäster om att få komma hit vilket är väldigt roligt, lägger partikollegan Harald Hjalmarsson till.
Inför talet berättade Tobias Billström att han dels kommer att prata om den svenska migrationspolitiken, som han tror kommer att bli en viktig fråga inför höstens val.
– En av de punkter som jag kommer att ta upp är de tillfälliga uppehållstillstånden som infördes hösten 2015. Vi vill att de ska vara huvudregel i integrationsfrågan och förlängas när den tillfälliga lagen planeras att upphöra under nästkommande år.
– Man måste också lägga tyngdpunkten på skyddsskälen, det ska vara dessa som ska avgöra om man ska få asyl i Sverige eller inte, berättade han strax innan han äntrade scenen.
När talet sedan drog igång fick publiken i kaféets utsmyckade trädgård lyssna till flera resonemang kring bland annat sommarens extrema väder, som lett till flera mark- och skogsbränder runt om i landet.
– Skog för över 900 miljoner kronor har brunnit upp. Västervik har inte varit förskonat när det gäller detta, både här och runt om i landet har vi fått höra om fantastiska insatser av räddningspersonal och frivilliga. När det väl gäller så ställer vi upp för varandra, det är svensk gemenskap när den är som bäst.
Han passade också på att hylla den europeiska gemenskapen som visat sig under bränderna, och vikten av att länder kunnat samverka och dra nytta av varandra.
– Om Sverige inte hade varit med i EU, hade vi då fått hjälp av brandmän från Polen eller italienska brandflyg? För egen del är jag tveksam.