"Viktigt för hela bygden att stationen finns kvar"

Sofia Riedmüller och Emelie Rosenqvist tvekade inte att ge sig in i en mansdominerad bransch som ständigt skriker efter folk. Nu tar de steget för att bli deltidsbrandmän i Loftahammar.

Sofia Riedmüller och Emelie Rosenqvist är nya deltidsbrandmän i Loftahammar.

Sofia Riedmüller och Emelie Rosenqvist är nya deltidsbrandmän i Loftahammar.

Foto: Anders Birgerson

Loftahammar2022-11-09 18:00

Räddningstjänsten brottas ofta med problem att rekrytera deltidsmedarbetare. Men just nu går elva nya sökande från norra länsdelen på utbildning till deltidsbrandmän. Varav sju på väg till tjänster inom Västerviks kommuns räddningsstationer.

Två av dessa, Sofia Riedmüller och Emelie Rosenqvist från Loftahammar, är nu på väg att bli en del av teamet på den lokala stationen.

– Det är viktigt för hela bygden här ute att stationen finns kvar. Och det är en bra och nyttig utbildning över lag, säger Sofia. 

undefined
Sofia Riedmüller och Emelie Rosenqvist är nya deltidsbrandmän i Loftahammar.

De går nu på den 20-dagarsutbildning som krävs för att bli deltidsarbetande inom räddningstjänsten. Som nu på grund av det stora antalet sökande hålls på hemmaplan i Västervik.

De berättar att utbildningens fokus ligger på övningar inom rökdykning, sjukvård och trafikolyckor.

Att brandmansyrket av tradition är mansdominerat är inget som bekymrar tjejerna.

– Tvärt om, säger Emelie Rosenqvist. 

– Det är lite extra triggande.

Både Sofia och Emelie har sina ordinarie jobb på Loftahammars Varv & Marina. Företaget har inga problem med att tjejerna även tar på sig detta extraknäck, vilket ibland kan ses mer problematisk på vissa arbetsplatser.

– Det är förstås också en fråga för hela familjen när någon väljer att binda upp sig på sådana här tjänster, tillägger Sofia.

undefined
Några av medarbetarna inom Loftahammars räddningstjänst. Från vänster: Christer Åkerblom, Sofia Riedmüller, Emelie Rosenqvist och Christian Peterzén.

Christer Åkerblom som varit i Loftahammars räddningstjänst i 15 år, varav tio år som styrkeledare, välkomnar sina nya medarbetare. 

– Jättekul med två tjejer i gruppen. I tjänst kommer det naturligtvis inte göras någon skillnad på kön, säger han.

– Här i Loftahammar har vi ju vår uppskattade platschef Sara Stenbeck. När hon tillträdde var hon en av de första kvinnorna i landet på sin post.

undefined
Bild från i november 2016 då ett hus slukades av lågorna i Källvik vid Loftahammar. Huset användes som fritidshus.

I yrkesrollen betonar han vikten av den sociala sidan, att finnas till hands och förmedla trygghet när den behövs som mest.

– Den sidan av jobbet har fått stor betydelse för mig.

Christer tar upp vikten av landets deltidskårer för att få en bättre täckning i glesbygden.

– Det är ofta först i samband med att behovet uppstått, när vi larmats till utryckning som allmänheten möter oss. Då visar de drabbade sin stora uppskattning över att vi finns här, säger han.

Vid behov samarbetar de lokala stationerna med varandra. Dessutom arbetar Loftahammarstationen ofta med den lokala sjöräddningsstationen. En stor del av Loftahammar består ju av öar.

undefined
Loftahammarstationen arbetar ofta med sjöräddningen. "Det är tryggt att anlita transport av sjöräddningen som navigerar sig fram medan vi själva kan koncentrera oss på själva räddningsinsatsen", säger Christer Åkerblom. Bilden är en arkivbild.
undefined
Nu går elva nya sökande från norra länsdelen på utbildning till deltidsbrandmän. Sju av dem är på väg till tjänster inom Västerviks kommuns räddningsstationer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!