Politikerna åkte skolbuss från Loftahammar

80 minuter. Så lång tid tog det att resa med skolbussen från Ytterby, Stora Askö, till Överums skola. Enkel resa.

Annette Torstensson, Andreas Johansson, Klara Björkum och Momma Roodbari i samspråk på skolgården.

Annette Torstensson, Andreas Johansson, Klara Björkum och Momma Roodbari i samspråk på skolgården.

Foto: Lotta Gometz

Loftahammar2023-10-09 21:15

Nio politiker från olika partier hade nappat på Loftahammarsföräldrarnas inbjudan att själva prova på att åka tur och retur Loftahammar-Överum. Något som kan bli verklighet för skolbarnen i Loftahammar om skolan på orten läggs ner.

– Ett genidrag från föräldrarnas sida tyckte oppositionens Klara Björkum (S), andre vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, BUN.

Hon var en av de politiker som var med på bussresan. En resa hon inte tyckte var särskilt angenäm eftersom färden på de krokiga småvägarna gjorde henne åksjuk.

I likhet med nämndkollegan Annette Torstensson (C) är hennes ståndpunkt att landsbygdsskolorna bör bevaras.

undefined
Andreas Billtorp (M) pressades av föräldrar och oppositionspolitiker. I mitten föräldern Ellinor Lönnborg. Till höger: Leif Svensson (V).

En av de politiker som fick det hett om öronen den här kvällen var BUN:s ordförande Andreas Billtorp (M), representant från majoriteten. Han fick svara på frågor från oroliga föräldrar och pressades från politikerkollegor från oppositionen.

Ellinor Lönnborg, från Stora Askö, är förälder till två skolbarn och hon konstaterade att om skolan i Loftahammar läggs ner kommer det att innebära väldigt långa arbetsdagar för barnen från Loftahammar och orterna runt omkring.

– Det är klart att det inte är bra med så långa resor och lång väntan som det innebär för barnen, svarade Andreas Billtorp.

Men han menar samtidigt att det inte borde vara omöjligt att korta restiden.

– Jag har inget färdigt förslag, men jag tror att man kan hitta effektiviseringar i dialog med KLT, och om man lyssnar på förslag från busschaufförer och föräldrar, säger Andreas Billtorp.

Han konstaterar att bussen fick åka i många krokar, och köra in på "stickspår" i sin väg för att kunna hämta upp barn. Han fick höra att det längre tillbaka gått fler skolskjutsar på samma sträcka. Troligen blev restiderna kortare, men kostnaden högre.

Även om skolans pengar i första hand ska gå till undervisning, hur tungt väger det att mer än två timmar av ett barns dag kan gå till pendling?

– Det är en av många faktorer vi väger in. Det är inte försumbart, säger Andreas Billtorp.

Leif Svensson (V) tyckte det saknades ett helikopterperspektiv i diskussionerna om landsbygdsskolornas vara eller icke vara.

– Om skolorna försvinner minskar åretruntbefolkningen men så gör även sommargästerna, något som sker i takt med att servicen på orterna försvinner, menade han.

undefined
Fem stopp blev det längs vägen mellan Stora Askö och Överum, berättar busschauffören Thomas Andersson.

Innan det var dags att kliva på bussen tillbaka till Loftahammar bjöds på mackor och värmande kaffe på skolgården, något som gick åt denna kyliga höstkväll.

undefined
Loftahammarsföräldrarna bjöd kommunpolitiker att åka skolbuss. Resan tog 80 minuter, konstaterar Martin Johansson när bussen stannat i Överum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!