Dygnet runt, året om, är Sjöräddningssällskapets frivilliga beredda att rycka ut från stationen i Källvik, Loftahammar. Totalt finns ett 20-tal personer i verksamheten, varav drygt ett tiotal på helårsbasis. Det täcker behovet just nu, även om intresserade alltid är välkomna att höra av sig.
Flera av sjöräddarna har fritidshus i Loftahammar. Som Erik Edgren, 73 år, och Magnus Brycker, 68 år, från Stockholm. Magnus blev sjöräddare i maj.
– Det är spännande och ett annat sätt att närma sig sjön, säger han.
Simon Asp är 29 år och nyinflyttad i Loftahammar. Sjöräddare har han varit sedan i våras. Han hade funderat länge på att engagera sig i detta och blev uppmuntrad av sin mamma, som är sjöräddare i Arkösund.
Han har varit med på många larm redan och konstaterar att folk är väldigt tacksamma över att få hjälp.
Den bilden delas av hans kollegor.
– Vi är rätt populära när vi kommer, säger Erik.
I hela landet har Sjöräddningssällskapets uppdrag ökat kraftigt i år, både vad gäller ren sjöräddning med fara för livet och medlemsservice, när medlemmar drabbas av exempelvis motorhaveri. Många har varit på sjön denna "corona-sommar".
Men i Loftahammar ligger antalet uppdrag ungefär på samma nivå som de senaste åren, hittills 77 stycken. Det brukar bli 80–85 per år.
– Vad som har ökat en hel del är sjuktransporter. Vi har mycket samarbete med SOS Alarm, säger Erik.
I år har det varit två allvarliga olyckor till sjöss. Först blev en flicka påkörd av en vattenskoter utanför Loftahammar. Senare omkom en man i en krock vid Hasselö. Den första olyckan tog räddningstjänst och ambulans hand om, den andra var det kollegor till dem vi talar med som åkte på.
Av årets uppdrag har åtta varit sjuktransporter, elva sjöräddning och resten medlemsservice.
– Det vanligaste är motorhaverier, grundstötningar och bensinstopp, säger Erik.
Igensatta bränslefilter är en vanlig orsak till motorhaveri, så det är en bra sak att se över på våren. Laddat batteri är också viktigt. Ett ankare hindrar att båten driver, om man får motorhaveri.
Erik trycker dessutom på vikten av att ha tillräckligt med bränsle. Och flytväst.
– Det ser vi ganska många som inte har.
– Ofta är det så att ju större båten är, ju färre har flytväst, tillägger Magnus.
Men även stora, nya båtar kan sjunka och vem som helst kan snava och falla överbord. Då kan en flytväst rädda liv.