Kafépärlor
Stures bageri är först ut i VT:s serie av besök i kommunens kafépärlor.
I korsningen där Bjursundsvägen möter Trillinvägen ligger det gula huset som har blivit lite av en kulturinstutition i Loftahammar.
Det är bageri, café, restaurang och Charlottenlunds bed & breakfast, under samma tak.
Katarina och Roger Andersson, 61 och 66 år, bär traditionen vidare.
– Det är en livsstil. Vi jobbar alla dagar, utom lite på vintern när vi har stängt. Man måste vara disciplinerad. Det har blivit en gemenskap för familjen när vi fått barnen (Frida och Martin) med i det, berättar Katarina en förmiddag i Stures veranda.
Den kom till 2010, genom intrycken från resan till Key West, USA.
– Där finns så många fina träverandor. Det gav oss inspirationen.
Sture och Gunnel Andersson tog över bageriet 1959, efter makarna Kernell. De hade efterträtt bagare Pettersson som började baka 1909.
Efter Sture tog sonen Roger över med hustru Katarina.
– Sture har berättat att det gamla konditorihuset från norra skärgården flyttades över isen, under början av förra seklet, till den plats där det står idag, berättar Katarina.
Atmosfären från förr stärks av väggarnas tavlor med svartvita bagarfoton på Sture, gamla kaffeserviser och porslin från dåvarande badinrättningen Källviks Brunn.
– Tanken var att återställa ett 1890-talshus att andas känslan från den tiden. Vi har äldre gäster som uppskattar det och yngre med barnfamiljer som gillar trädgården. Vi har gäster från jordens alla hörn.
I bageriet är Roger nästan klar för dagen. Han väntar på att de blivande toscarutorna ska få rätt färg plåten med i ugnen. Doften är ljuvlig.
Han har varit igång sedan klockan tre i morse.
Här bakas allt från grunden. Fullsortimentet innehåller frukostbröd, matbröd, skärgårdsknäcke, tårtor, bakelser, lyxbitar, bullar, kransar, skorpor och räkmackor.
Roger bakar allt själv. Surdegsbaugetter, kilolimpor av danskt rågbröd och nötprincessen säljs det mest av.
De vanligaste recepten har han i huvudet, de andra finns i de gamla böckerna.
– Det mesta görs på Stures recept. Det kommer till något nytt ibland, säger Roger och visar de handskrivna bladen.
Numera ska många allergiker tillmötesgås. Det har sina problem.
– Det är svårt att få konsistensen att hålla utan ägg och socker, som är grunden i nästan allt.
När den stora turistströmmen är på väg till kusten finns det inget utrymme för lediga dagar.
– Nä, sommarledigt har jag inte haft sedan jag var liten. Vi får lite ledigt på vintern, säger Roger.
Vid bröddisken tas gästerna emot av de unga sommarjobbarna. För Freja Paulsson, som bor i London, är det allra första arbetsdagen.
– Vi har sommarhus här, så jag har varit här sedan jag var liten. Kul att få jobba här nu, säger Freja.
De flesta sommarjobbarna är från Loftahammar eller har sommarboende här.
På våningen över har Charlottenlunds bed & breakfast fullbokat för de tio bäddarna under stora delar av sommaren.
Restaurangen erbjuder bland annat Stures lyxräksmörgås, Bjursunds köttbullar och Wadstens isterband.
– Tidigare hade vi öppet till klockan 22, men det gick inte när vi skulle hit igen vid tre. Nu stänger vi klockan 18. Annars blir det för långa dagar. Brödet som inte blir sålt går till hönsen, berättar Katarina Andersson.
Under sommaren kommer VT att återkomma med nedslag hos flera av kommunens lite speciella caféer.