Annelie Nilsson är uppvuxen i Västervik, och har länge varit förskolelärare där. Men så bestämde hon sig för att byta bana, och 2015 var hon i stället färdigutbildad hudterapeut. Efter ett tag öppnade hon egen mottagning i Västervik, där hon hyr in sig hos massagesalongen Maxprestation. Samtidigt började hon jobba i en lokal i Loftahammar.
– Jag hade öppet för vänner och grannar, lite på skoj först, berättar Annelie.
Hennes man, Johan Nilsson, kommer från Loftahammar. När han och Annelie under 2019 tog över den gård som länge varit i hans föräldrars ägo, fick han idén om att göra om gårdens lada till spaverksamhet.
– Jag hade nog aldrig kommit på tanken, att det skulle gå att göra någonting i den här gamla ladan, skrattar Annelie.
Ladan, som nu är ett nyrenoverat, fullfjädrat spa, fungerade länge som förråd åt virke och, som makarna Nilsson beskriver det, "gammalt bråte".
– De flesta tyckte att man var ganska tokig då, såklart. Det skulle ju innebära mycket jobb. Men trots att det bara var ett skal, så var det inget som var dåligt, tak och sådant var bra, säger Johan.
Renoveringen började så fort de tog över gården. Mycket har de gjort själva, med eget virke från den intilliggande skogen. Visst material kommer från saker de hittat i ladan. Trappräckena i huset har tidigare varit skaklar till hästkärror, exempelvis.
Nu är ladan färdig, med behandlingsrum, matrum och kök, samt två sovrum. Nilssons jobbar fortfarande på en bastu intill ladan, och så ska bubbelpoolen besiktigas. På lördagen har de öppet för visning, då nyfikna får komma och titta vad deras arbete resulterat i.
Loftahammar är en liten ort, hur vågar ni satsa här?
– Det är ju väldigt mycket folk här ändå, och vi har tänkt att det här ska vara öppet för kanske två sällskap per helg. Sen står ju huset här, det är ju värt någonting ändå, menar Johan.
Tror ni kunderna kommer hitta hit?
– Jamen det hoppas vi, svarar Annelie.
Annelie och Johan planerar att hålla verksamheten liten. De har ansökt om alkoholtillstånd, för att kunna erbjuda mat och dryck till övernattande gäster. Maten kommer de att laga själva, de har inte tänkt anställa någon.
– Vi har inte planer på att växa på det sättet. Det är lite det som är grejen, det ska vara för ett sällskap i taget. Det är lugnt och tyst här, säger Annelie.