Räddningstjänsten söker mer personal

Det behövs fler brandmän som kan hoppa in vid behov på deltidskårerna i Loftahammar, Överum, Ankarsrum och Västervik.

Personal sökes. Sara Stenbeck från Loftahammar är insatsledare inom räddningstjänsten, som nu söker personal till flera pooltjänster.

Personal sökes. Sara Stenbeck från Loftahammar är insatsledare inom räddningstjänsten, som nu söker personal till flera pooltjänster.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2017-12-28 16:01

För några år sedan inrättade räddningstjänsten så kallade pooltjänster, och det är enbart till sådana tjänster som det behövs mer personal. När det gäller ordinarie deltidare, är det faktiskt full bemanning på samtliga stationer nu.

– Det är nog första gången som vi har varit så mycket ifatt, säger insatsledare Sara Stenbeck från Loftahammar.

Hon började som deltidare i Loftahammar 2002 och är sedan 2003 även anställd på heltid i Västervik.

Det som nu ska besättas är fyra pooltjänster, en vardera i Loftahammar, Överum, Ankarsrum och Västervik. Då har man ingen egen jourtid, utan ska kunna avlasta den ordinarie personalen.

Man kan tacka nej till inhopp, men om man säger ja, gäller samma krav som för de ordinarie: man ska kunna vara på plats inom fem minuter från det att larmet går.

Sara Stenbeck säger att de här tjänsterna är ett bra sätt att känna sig för i jobbet, utan att man binder upp sig.

Men även om det inte är några krav på tidigare yrkeskunskaper, måste man vara beredd att genomgå en tre veckor lång utbildning till deltidsbrandman.

Man måste också klara konditionstest och hälsokrav. Sara Stenbeck vill dock inte trycka så hårt på just den biten, eftersom hon tror att det avskräcker kvinnor från att söka sig till brandmannayrket.

– Det är väldigt få kvinnliga sökande till våra tjänster, men det har ökat. De senaste tre åren har vi fått fyra­–fem brandmän som är kvinnor.

Av kommunens cirka 100 deltidare är endast sex kvinnor: två i Hjorted, en i Ankarsrum, en i Gamleby, en i Loftahammar och en i Västervik. Överum har ingen kvinna. Av 30 heltidsanställda är två kvinnor. Sara Stenbeck återfinns alltså på två ställen i statistiken.

Förutom de fysiska kraven, är det viktigt med rätt personliga egenskaper. Man måste vara flexibel, empatisk, serviceinriktad och kunna samarbeta.

Varför blev du brandman?

– Jag tyckte att det verkade vara ett omväxlande yrke, där man gör skillnad för människor. Jag tycker också om att jobba fysiskt, svarar Sara.

Hon hoppas på flera sökande till tjänsterna, så att stationerna kan vara kvar:

– På de här små orterna hänger det ju på att man får tag på personal. Har man ingen personal, har man ingen brandstation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!