Termometern står på 19 grader i en kväll i spanska Torrevieja.
– Lite halvkallt, säger Per Lindqvist som tillbringar stor del av året och livet i Spanien, tillsammans med hustrun Elena Lindqvist.
Här på Costa Blanca driver han fyra restauranger. Hemma i Sverige driver han flera företag – merparten inom livsmedelssektorn. Ett av dem ligger i Loftahammar. Det är "gamla Wadstens" som numera heter Loftahammar Chark & Deli.
I december 2022 hade han planer på att trappa ner. Flera bolag skulle säljas, däribland flaggskeppet EWG Group AB verksamt inom mark- och miljösanering som 2022 nådde en omsättning på över 200 miljoner kronor.
Hur blev det? Trappade du ner?
– Nej, det blev precis tvärtom. Jag sålde EWG, men köpte fem bolag istället.
Per Lindqvist skrattar.
– Jag kunde lagt ner, men jag fortsätter så länge jag tycker det är kul.
I bolagsportföljen har han Germundia Holding AB, de två eventbolagen ActiPro Event AB (som bland annat arrangerar Tjustgalan) och TE-EM Event AB och en handfull livsmedelsföretag; med varumärken som Mälarchark, KindaGurka, Loftahammar Chark & Deli (tidigare Wadstens Kött & Chark), Korvgubbens och Mantorpsköket.
Det är mycket livsmedel, med restauranger i Spanien och lokal livsmedelsproduktion i Sverige? Är det för att du gillar mat?
– Det kan man tro, säger Per Lindqvist med ett skratt.
Sen blir han allvarlig. Inriktningen är avsiktlig och satsningen medveten.
– När jag sålde EWG så tänkte jag också sälja de livsmedelsföretag jag hade då. Men så tänkte jag på vad som är framtidens största hot eller möjlighet, AI. Vi kommer förlora jobb på grund av AI, men AI kommer inte att kunna äta åt oss.
– Vi går också mot att vi kommer behöva producera mer mat i Sverige.
Han fortsätter:
– Eftersom jag redan var inne i livsmedelsbranschen, så blev det mer. Jag köpte Loftahammar chark och Mälarchark i Eskilstuna. Och Kinda-Gurka, det tog bara 20 minuter för mig att bestämma mig för att köpa det.
Nu byggs det ut vid KindaGurkas anläggning utanför Rimforsa, för produktion av exempelvis räksallad, potatissallad och charkprodukter, senap och ketchup. Dottern Linnea Rocke kommer att ansvara för driften.
I Loftahammar ska charktillverkningen byggas ut med 300 kvadratmeter.
Omsättningen för samtliga bolag kommer, enligt Per Lindqvist, att över 100 miljoner i kommande bokslut.
Och resultatmässigt, går det bra?
– Jo, totalt sett. Sorgebarnet är Livsmedelstillverkarna, men annars går bolagen bra.
I nuläget har han ingen verksamhet i Åtvidaberg. Och han kommer att lämna kommunen. Villan i Basthagen är till salu.
– Det är svårt att sköta ett hus från Spanien. Jag hinner inte med det som man ska.
Blir det Spanien på heltid nu då?
– Nej, jag har köpt en lägenhet i Helsingborg och flyttar dit i maj. Vi kommer vara där de månader det är bra väder. Det är nära kontinenten och vi får havsutsikt.
Helt utan bostad i Östergötland blir han inte.
– Jag har en sommarstuga i Rimforsa och ska vara där under sommaren också.
Kommer du att sakna Åtvidaberg?
– Just nu får det vara. Jag kommer lämna Åtvidaberg. Men det har varit fint i Åtvidaberg. Det har varit bra för barnen att växa upp här. Det är en bra familjeort.