Mjölkbonde blev uppskattad greenkeeper

Från lantbrukare till greenkeeper. Loftahammars golfbaneskötare Anders Karlsson lägger ner sitt hjärta i skötseln av golfbanan. En ynka färgskiftning i den gröna mattan och han är där med kniven och pillar.

Golfbonde. Lantbrukaren Anders Karlsson har haft sina kor betandes på samma plats där han numera arbetar som greenkeeper. Golfbanan i Loftahammar har på kort tid fått gott rykte bland golfare från hela Sverige.

Golfbonde. Lantbrukaren Anders Karlsson har haft sina kor betandes på samma plats där han numera arbetar som greenkeeper. Golfbanan i Loftahammar har på kort tid fått gott rykte bland golfare från hela Sverige.

Foto:

Loftahammar2005-08-25 08:31
Anders Karlsson är lantbrukare, före detta mjölkbonde. Nu är han greenkeeper, en minutiöst noggrann sådan. Golfbanan i Loftahammar har också på bara ett års tid fått rykte om sig för att vara utomordenligt välskött.
- Jag lägger ner mitt hjärta och vill att det ska vara perfekt, säger Anders Karlsson och får det att låta väldigt enkelt.

Men så himla enkelt är det inte. Han har total koll. Det som för vanliga människor ter sig som just bara gräs är för honom en uppsjö av arter och örter. Det händer att han ändrar någon millimeters klipphöjd på gräsklipparen i 400 000 kronors klassen på just ett specifikt område av golfbanan, just en speciell dag på grund av ett särskilt väderförhållande just där.
Han synar och han ser. En färgskiftning i det gröna och Karlsson hukar över gräset. Det är vitgröe, Anders Karlsson gillar inte vitgröe.
- Nä, för det dör lätt under vintern och då får jag en kal fläck där, säger han och pillar upp en ansamling vitgröe, stor som en femkrona ungefär. Den lilla fläcken ersätts sedan med nytt gräs som han hämtar från sin lagningsreserv.

En gång hyrde han en snöslunga och körde runt med på golfbanan.
- Det var bra det. På så vis slapp jag snömögel, säger han.
Snömögel är ett annat trist fenomen som en golfbaneskötare ogillar.

Arbetet med golfbanan tar tid. Den ska klippas, dressas, luftas, gödas och vattnas. Just bevattningen är en särskild historia.
- Vi har 117 spridare nergrävda på banan och dessa kan jag styra var och en via en dator och en telefon.

Dessutom torkar han greenerna. Varje dag från slutet av september och en bit in i oktober torkas greenerna med en två och en halv meter bred borste.
Det är ett sätt att hålla undan för snömögel.
Varje green är på 450 kvadratmeter och klipps dagligen sommartid med en klipphöjd på 3,4 millimeter. I fjol klipptes den sista gången den 13 december.
Fyra maskiner krävs för att hålla banan i skick och fyra personer sommartid som jobbar med skötseln.
- Jag tycker att det är roligt. Som greenkeeper får jag uppskattning för mitt arbete. Det fick jag inte som mjölkbonde, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om