Lugn sommar för Torbjörns sjöräddare – men mackdieseln är en fara

Sjuktransporter, motorhaverier och grundstötningar. Trots att det låter hektiskt så har sommaren för sjöräddningssällskapet i Loftahammar varit ovanligt lugn.

Torbjörn Karlsson, stationschef på sjöräddningssällskapet i Loftahammar.

Torbjörn Karlsson, stationschef på sjöräddningssällskapet i Loftahammar.

Foto: Anna Persdotter, Ann-Marie Stenhammar

Loftahammar2024-09-01 05:00

– Hittills i år har vi fått in cirka 50 larm vilket är lite lugnare än vanligt. Ett vanligt år brukar vi ligga någonstans runt 80–100, säger Torbjörn Karlsson, stationschef på sjöräddningssällskapet i Loftahammar.

Torbjörn berättar vidare att man sett färre båtar ute till havs i sommar, trots att det varit hyfsat bra väder.

En av de mer dramatiska händelserna i år var när en segelbåt gick på grund sydost om Gränsö, något som VT rapporterade om då. Men vad som gjort att fler stannat i hamn med sina båtar säger Torbjörn att man bara kan spekulera i. 

Trots att säsongen börjar lida mot sitt slut och många tar upp sina båtar är det ingen anledning för sjöräddningssällskapet att slappna av.

– Vi har varit ute på två larm bara idag (torsdag) så man vet aldrig vad som händer nu i slutet på sommaren, det kan bli en hel del.

De flesta larmen som sjöräddningssällskapet i Loftahammar får under sommaren brukar vara mindre allvarliga händelser, såsom motorhaverier. Då brukar Torbjörn och hans kollegor få bogsera in båten till närmsta marina där de kan få hjälp.

– En orsak till haverierna kan vara att folk tankar sina båtar med diesel som antingen är för gammal eller är från vanliga bensinmackar, vilket kan göra att dieselfiltret täpper till och motorn slutar fungera.

För de som i början av hösten trotsar det kyligare vädret på sjön går Torbjörn ut med samma tips som vanligt.

– Ha på er flytväst, håll koll på sjökortet och ta med en mobil i ett vattentätt fodral.

Sju tips för båtägare

Sju tips för att undvika tillväxt i dieseltanken:

1. Undvik att fylla din dieseltank i båten med vanlig diesel från vägmacken. Dieseln till bilarna innehåller biologiska beståndsdelar (FAME eller RME) som kan bidra till tillväxt av bakterier och alger i dieseltanken.

2. Om du kan, välj alltid HVO100-diesel till din båt. HVO100 har inte samma tillsatser som den vanliga dieseln till vägtrafiken. HVO100-diesel har dessutom bra miljöprestanda, kolla med din motortillverkare att det godkänner HVO100.

3. På sjömackar säljs så kallad blankdiesel, välj den om de saknar HVO100. Blankdiesel är fossil diesel som saknar de biologiska tillsatserna RME/FAME.

4. Undvik att lagra lite bränsle i tanken över vintern. Ha helt fullt eller helt tomt för att undvika kondensfukt.

5. Måste du ändå lagra bränsle, kan det finnas tillsatser att köpa i tillbehörshandeln som förlänger lagringstiden.

6. Rengör eller byt bränslefilter regelbundet, enligt servicemanual eller en gång/år. Många rengör också tanken då och då.

7. Var noggrann med att inte få in vatten bränsletanken. En tom tank kan stå öppen vintertid, för att undvika kondens. Men var försiktig med brandrisken!

Källa: batmiljo.se, Svenska båtunionens sajt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!