Företaget satsar stort på svenska delikatesser i Loftahammar

Om det går som man vill ska premiumprodukter av vilt tillverkade i Loftahammar till sommaren fylla charkdiskar i landet. Den kan innebära mer än en fördubbling av personalstyrkan på fabriken.

Per Lindqvist säger att man nu står i startgroparna. Hans företag köpte gamla Wadstens Kött & Chark 2023. Bilden på fabriken är från då.

Per Lindqvist säger att man nu står i startgroparna. Hans företag köpte gamla Wadstens Kött & Chark 2023. Bilden på fabriken är från då.

Foto: Kollage arkiv/Ingrid Johansson-Hjortvid/Lotta Willsäter

Loftahammar2025-01-22 20:00

Idag har Loftahammar Deli & Chark, det som förut var Wadstens, tre anställda. Man tillverkar charkprodukter, bland annat flera sorters korv och Loftahammarsskinka. Det ska man fortsätta med i viss grad men nu utökar man även produktionen.

Det berättar Per Lindqvist, som är ägare av Livsmedelstillverkarna, bolaget som bland annat äger Loftahammar Chark & Deli, utöver bland annat KindaGurka och Mälarchark i Eskilstuna.

– Vi ska satsa på ett premiumsortiment av svenska charkvaror i Loftahammar. Det kan vara hjort, vildsvin eller ren, exempelvis, berättar Per Lindqvist.

– Om du tittar i charkdiskarna i butikerna idag är det väldigt mycket produkter från Italien och Spanien. Det vill vi ändra på. Jag tror att charkdiskarna är på väg tillbaka i matvarubutikerna på ett helt annat sätt än tidigare.

För att kunna börja med förädlingen i större skala ska man bygga ut fabriken i Loftahammar med 300 kvadratmeter. Förändringen har varit på gång ett tag, vi skrev senast om den 2023 men har alltså inte kommit till stånd ännu.

– Allt ska vara klart med bygglov och hela den biten och om det går som vi tänkt är det här igång under våren eller sommaren.

 Per Lindqvist berättar att man flyttar runt produktionen inom bolagen en hel del, en utbyggnad är snart klar av KindaGurkas lokaler i Rimforsa. Där tillverkar man bland annat senap och potatissallad.

undefined
Per Lindqvist säger att han tror väldigt mycket på svensktillverkade delikatesser.

Per Lindqvist säger att man har en bättre anpassad produktionslina av korv i Eskilstuna och att viss korvtillverkning som idag görs i Loftahammar kommer att flyttas dit. 

Det nya delikatessortimentet ska tillverkas uteslutande i Loftahammar. 

Per Lindqvist säger också att man i Loftahammar även kanske, än är det inte fastställt, ska lägga viss såstillverkning om det visar sig att man får plats med det.

– Det får vi se, vi har en hel lina med maskiner som kan producera sås, var den hamnar är inte helt klart, vi får se hur mycket plats det blir när vi byggt och flyttat in.

Det är en satsning på utbyggnad och maskinpark på i runda slängar över fyra miljoner kronor, säger han vidare. Man kommer att behöva mer arbetskraft till fabriken i Loftahammar.

– Ja men säg att vi om ett år i alla fall är tio personer, det är målsättningen i alla fall, men helt säkert är det svårt att säga. Men öka det ska vi göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!