Det säger Anna Selldén som 2018 tog över ansvaret över de kommunala lekplatserna.
– 2017 gjordes en plan för underhåll och vad som ska göras. I den finns det en prioordning som vi arbetar efter. Vi tittar på vilket skick de är i, och bestämmer utifrån det vad som ska göras. Vissa tas bort.
Så gjorde man för något år sedan, tog bort en lekplats som var för nedgången i närheten av Viborgsgatan. En plats på Pionvägen i Gamleby har också fått stryka på foten.
– Det kan handla om att de är i dåligt skick eller att de ligger på en för undanskymd plats.
Selldén berättar att hon i dagarna säkerhetsbesiktat bland annat generationsparken i Västervik och lekplatsen strax bakom Lindögården.
Det finns mängder av regler att följa. Den som kikar in på Boverkets hemsida blir snabbt varse om omfattningen av regelverket.
I budget för i år finns en omgestaltning av lekplatsen i Loftahammar.
– Där ska vi under hösten ha en medborgardialog så att barnen får komma till tals. De får berätta vad de vill ha där och kanske vad den ska heta.
Vi passade på att besöka fyra slumpvis utvalda lekplatser. I Överum besökte vi en på Svensbackevägen och en på Parkvägen. I Gunnebo besökte vi den på Ödängsvägen. I Västervik kikade vi närmare på Västralund.
Vi kunde konstatera att allt var i gott skick och mycket var nyrenoverat.
– Varje lekplats lägger man ungefär 7 500 kronor om året på, i snitt. Sedan 2019 har vi ett tillskott på en miljon kronor. Vi hade en stor underhållsskull som vi har tagit tag i.