Lärare i Loftahammar: "Blir ingen likvärdig skola"

Om eleverna inte får någon simundervisning i tvåan, och tvingas gå i stora, åldersblandade grupper kan man inte kalla skolan likvärdig. Det menar en lärare i Loftahammar som vi pratat med.

En lärare på Loftahammars skola är kritisk till skolchefens uttalande.

En lärare på Loftahammars skola är kritisk till skolchefens uttalande.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Loftahammar2024-03-19 20:00

Nyligen berättade vi att neddragningarna på i skolorna i Loftahammar, Överum och Edsbruk kan göra det svårt att genomföra "schemabrytande aktiviteter", så som att åka till simhallen i tvåan och få simundervisning. Det är något som alla kommunens skolor brukar göra. 

Barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson poängterade i artikeln att det viktiga är att eleverna uppnår kunskapskraven, inte hur undervisningen genomförs. "Likvärdighet utifrån Skolverkets regler handlar inte om att vi alltid gör lika", säger han i intervjun. 

En lärare på skolan i Loftahammar som vi pratar med är kritisk till barn- och utbildningschefens uttalande. Det blir inte en likvärdig skola om eleverna på skolorna i stan får simundervisning och eleverna i Loftahammar, Överum och Edsbruk inte får det, menar läraren. 

undefined
Eleverna i Överum, Loftahammar och Edsbruk riskerar att bli utan simundervisning i höst.

I Loftahammar ska antalet lärartjänster på pappret minska från fyra till tre. Men i verkligheten har skolan idag fem lärartjänster, vilket betyder att det är en rejäl personalminskning som väntar i höst. 

– De vill dra ihop så det blir större klasser med fler årskurser i varje. Förskoleklassen ska gå ihop med ettan, tvåan och trean, och i den klassen ska det vara 24 elever. I 4-6:an blir det 31 elever, säger läraren. 

Enligt rektorn Roger Strandberg finns det flera lärare som funderar på att sluta i och med neddragningarna. Läraren vi pratar med är en av de som tror att situationen kommer bli ohållbar. 

– Det är jättetråkigt. Alla kommer drabbas. Eleverna, de lärare som kommer jobba kvar här, de kommer få dra ett otroligt tungt lass med många undervisningstimmar och mycket planeringstid. Att gå in i en klass med fyra olika årskurser, med fyra olika läroplaner... Det kommer bli en väldigt enformig undervisning och svårt att få in praktiska övningar.

undefined
En lärare på Loftahammars skola är kritisk till skolchefens uttalande.

Läraren poängterar att hen tycker att Loftahammars skola idag är fantastisk, med en möjlighet att jobba i mindre grupper. Man skulle absolut kunna ta in fler elever med samma personalstyrka – men att gå ner till tre lärare på en skola med sju olika årskurser är inte möjligt, om man ska bibehålla en god kvalitet. 

– Man måste ha en grundplatta av lärare. När man pratar om likvärdig undervisning så nej, det behöver inte vara lika överallt, men eleverna måste få lika kvalitativ undervisning som inne i stan. Eleverna som går här måste ges möjlighet till att få en bra undervisning i de sju första åren i grundskolan. 

Läraren önskar att politikerna vågade satsa på landsbygden, så att skolorna där åtminstone får vara lika bra som skolorna i stan. 

– Det ska inte spela någon roll var man bor, man ska få lika bra undervisning ändå. 

Hen lyfter också fram att skolan inte minskar elevantalet i höst, vilket Bengtsson angav som ett skäl till att budgeten minskar, utan ökar i höst. 

Enligt Roger Strandberg går man från 49 till 55 elever. 

undefined
Magnus Bengtsson menar att det kan bli en likvärdig undervisning även om man inte gör likadant överallt.

När vi frågar Bengtsson om detta förklarar han att han utgått från det antal elever som budgeten bygger på. Enligt budgeten skulle antalet elever i snitt vara färre 2024 jämfört med 2023. En mindre tilldelning av Salsa-pengar, som bygger på socioekonomiska faktorer, är dock en viktigare orsak till varför budgeten krymper. 

– Men givetvis kan skolan förra året ha haft färre elever än det budgeten byggt på och denna termin ha fler elever. Det är vilket fall mycket roligt om det kommer fler elever till skolan, skriver Bengtsson i ett mejl till VT. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!