Vi har många gånger berättat om de återkommande bekymren med återvinningsstationen i Loftahammar, där ett av problemen har varit den omfattande nedskräpningen.
I flera års tid har alternativa placeringar diskuterats, men hittills har det inte lett till något. För ett par år sedan var det aktuellt med en flytt av stationen till en plats nära Wienerbagarn, men miljö- och byggnadsnämnden sa nej.
Det läge som nu senast har varit aktuellt är på industriområdet vid Tallmovägen. I november sa nämnden ja. Beslutet överklagades emellertid av en lokal företagare, med motiveringen att marken "är avsedd för industrier som kan skapa arbetstillfällen i Loftahammar med omnejd".
Nu har länsstyrelsen kommit med sitt beslut: nämndens bygglov rivs upp. Det avgörande för länsstyrelsens bedömning har varit att det strider mot detaljplanen att lägga en återvinningsstation där.
– Det har inte framkommit att den aktuella återvinningstationen skulle ha någon koppling till den pågående verksamheten inom industriområdet, skriver länsstyrelsen.
Eftersom åtgärden strider mot planens syfte, kan inte bygglov beviljas. Det har i sammanhanget då ingen betydelse att det handlar om "ett angeläget gemensamt behov och ett allmänt intresse".
Ping Sidbo, som bor precis vid den nuvarande återvinningsstationen, är besviken över beslutet.
– Det är fruktansvärt. Det är en skamfläck för Loftahammar, när turisterna kommer hit, säger hon.
De närboende kan inte klippa sina gräsmattor utan att först plocka bort skräp från återvinningsstationen. Ytan vid stationen används även som parkering för bland andra skärgårdsresenärer, men ibland är det så mycket bilar att containrarna inte kan tömmas. Och då blir det förstås ännu skräpigare.
Det finns en gräsyta i närheten där man också kan parkera, men det är det inte alla som vet.
Magnus Sandström, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, vet inte vad han ska göra nu, när länsstyrelsen har sagt nej.
Du har ingen plan B?
– Nej. Det här var vår plan A, B och C.
Han är tveksam till om det är någon idé att överklaga, när det strider mot detaljplanen. Det är svårt att få rätt då.
Beslutet innebär att den befintliga stationen blir kvar ännu en sommar, när ortens befolkning mångdubblas. Någon ny plats för en återvinningsstation hinner inte vaskas fram på de få veckor som återstår.