En som varit ute och fotograferat fenomenet är fotografen Marc Hollenberg i Loftahammar.
– Jag går ofta ute och fotograferar och de senaste åren har jag börjat fotografera stjärnhimlen. Jag har försökt länge med att få en bra bild på norrskenet och nu lyckades jag. Det var det mest häftiga jag sett under de här åren jag bott här i Sverige, säger han.
Marc berättar att han följer flera sidor och appar med prognoser på rymdväder och vilka chanser det finns att få se norrsken.
– Den här kvällen hade jag inte alls tänkt gå ut, jag satt hemma i soffan och kollade film. Men så plingade en av mina appar och jag kände att det här kunde jag inte missa.
För att få en bra utsikt behöver man vara på en öppen plats, där norrskenet inte skyms av träd och höjder, förklarar han. Vädret måste också vara klart och det får inte vara för mycket ljusföroreningar, alltså ljus från gatlyktor och bebyggelse.
– Jag ställde upp kameran och spelade också in en timelapse-film. Under ungefär en halvtimme var det väldigt stor aktivitet.
Enligt Marc kom dessutom en ännu större kaskad av solpartiklar på torsdagen, men det var under dagtid.
– Då var det inte mörkt så man såg ingenting, säger han.
För att få mer information om när ett norrsken kan komma att inträffa kan man till exempel följa den amerikanska myndigheten NOAA och deras rapporter om rymdväder.
På Soho, Solar Heliospheric Observatory, finns de senaste bilderna på solens utbrott.
Det går också att följa den svenska Facebooksidan Norrsken Sverige, där information om norrsken läggs upp kontinuerligt.
Här finns också förslag på bra kamerainställningar för att fotografera norrsken och en mängd länkar och andra tips.
Norrsken räknas som rymdväder, och beror på att laddade partiklar från solen slungas mot jorden och faller in i en oval kring de magnetiska polerna, nordpolen och sydpolen. Det gemensamma namnet är polarsken, med norrsken och sydsken.
När partiklarna når jordens atmosfär bildas elektromagnetisk strålning, som vi kan se som ett gulgrönt, rött och ibland lilafärgat ljus på himlen.
Vart elfte år är solen extra aktiv och efter ett solutbrott förra veckan, i en solfläck som var riktad mot jorden, har partiklarna från den geomagnetiska stormen nått jorden i omgångar, och kunnat ses vid klart väder även i Västervikstrakten.